En maskin for tyggegummifjerning som Stavanger-firmaet Sopihop AS har bestilt fra Nederland blir for tiden demonstrert i Stavanger. Maskinen «steamer» rett og slett den seige massen: Dampen varmer opp fortauet til 140 grader slik at tyggisen løsner.

Ny effektiv tyggis-metode

Torsdag var første testdag, den foregikk i Klubbgata i Stavanger.

-Testturen var en suksess, sier eier og daglig leder Odd Helge Ånderå i Sopihop AS, til Stavanger Aftenblad. Det er det nederlandske firmaet Jadon som har utviklet systemet.

— Det finnes andre måter å fjerne klysene på, som høytrykksspyling og tørris. Men jeg har aldri sett noe så effektivt som dette, sier han.

Håper på mer effektiv fjerning

Ånderå kommer til å bestemme seg for kjøp av maskinen eller ikke avhengig av responsen fra kommunene. Mandag reiser det utsendte fra Oslo og Bergen for å få ”vidunderet” demonst-rert.

— Vi er veldig nysgjerrig på maskinen, og håper den er like effektiv som vi hører, sier Atle Kleppe, driftsjef i Bergen kommune. Kommunen har tradisjon med å fjerne de nedtråkkede tyggisene på Torgallmenningen en gang i året.

— Systemet vi har i dag tar gjerne en uke, og det kreves at en person håndholder maskinen. Med systemet fra Nederland håper de at jobben kan bli gjort mye kjappere og enklere, og at en i tillegg får fjernet tyggisklisset fra andre steder, sier Kleppe.

Kostbare tyggiskast

Bergen kommune bruker 100.000 kroner i året for å fjerne tyggis, bare på Torgallmenningen og Ole Bulls plass.

— Tyggisene er et enormt problem, og det er et paradoks med tanke på at Bergen har fått egen byromspris, sier byråd for for klima, miljø og byutvikling. Hun forteller at det også jobbes med egne beholdere for ferdigtygget tyggis som skal stå utenfor kiosker og kinoer i Bergen.

— Jeg skulle ønske 2008 kunne bli året da tyggisklysene forsvant, sier hun.

Ville ha tyggis-politi

For ti år siden erklærte daværende ordfører Ingmar Ljones krig mot tyggisspyttingen og antydet muligheten for en egen vaktstyrke – et «tyggispoliti» – for å knipe synderne. Men en meningsmåling viste at bare to prosent av bergenserene ønsket ekstra vakthold for å komme ondet til livs.

Hva synes du om nedtråkket tyggis i Bergens gater? Kan tyggis-politi løse problemet? Si din mening her!

FØR OG ETTER: Til venstre har maskinen ennå ikke gjort jobben, mens det til høyre er tydelig at tyggisen har forsvunnet. Fra Klubbgata i Stavanger
Erik Holsvik, Stavanger Aftenblad
STEAMER TYGGIS: Her steames tyggisen på Torgallmenningen med nåværende metode. Bergen håper på at ny metode skal være mer effektiv.
Arne Nilsen
I AKSJON: Sopihop i aksjon i Stavanger.
Erik Holsvik, Stavanger Aftenblad.