• Hvor vokste du opp? - I Lyder Sagens gate. Jeg er ekte nygårdsgutt. Det tungmetallet jeg ikke har i lungene, er ikke verdt å ha! Jeg liker biler uten katalysator. Bodde innen en radius på to hundre meter fra Grieghallen til jeg flyttet til Oslo for tre år siden.

— Hvor ville du helst bodd? - Inntil nylig ville jeg helst bodd i området jeg vokste opp, fordi det er så sentralt. Men etter hvert som jeg blir eldre, blir jeg mer og mer opptatt av lyset. Så da blir det fjellsiden.

- Hvor går søndagsturen? - Den går til Kvarven. Dit er det slakk oppoverbakke, og så kan man bestemme underveis om man gidder å gå til Lyderhorn.

- Favoritt utested? - Logen. Alle skuespillere og musikere går dit. Der er det et koselig miljø. Det blir ofte til at kunstnere samles i gettoer, og vi har gjerne mulighet til å gå ut andre dager enn folk flest.

- Hvor handler du klær? - Hvis jeg skal være skikkelig fin, går jeg til T Michael i Skostredet. Ellers er jeg ganske troløs. Men jeg har kjøpt sunnfjordbunad på Husfliden!

- De beste skillingsbollene? - Da jeg var liten, var Nygårdsgaten et sted man handlet mat. Det var fire bakerier, to fiskebutikker og to slaktere der. Martens lå like ved der jeg vokste opp, og var drømmestedet. Hver tirsdag var det skolebolle og Donald der. Men så kom Rema 1000 og alt det der. Nå unner jeg meg en skillingsbolle hos Baker Brun på Torget. Men de er ikke like gode som Martens sine!

- Ditt beste skoleminne? - Jeg har aldri hatt mer enn tre minutter å gå til skoen. Først gikk jeg på Møhlenpris, så Nygård og så U Phil den gang den lå i Fosswinkels gate. Da jeg begynte på musikkonservatoriet, var undervisningen spredt litt utover, blant annet i Christies gate. Men da jeg begynte i andre klasse, flyttet konservatoriet til Nygård skole. Det var som å komme hjem.

- Din bergenske favorittrett? - Fleskepannekaker eller raspeballer. Jo eldre jeg blir, jo gladere blir jeg i torsk, og gjerne persetorsk.

- Hvor er du medlem? - I TONO og NOPA (forening for norske tekstforfattere og komponister).

- Hva samler du på? - Gamle noter. Skikkelig gamle noter, det vil si eldre enn femti år og helst godt brukte, gjerne gamle koralbøker. Jeg finner en del på antikvariat, men får også mye hos privatpersoner. Jeg tror jeg har tre versjoner av Griegs samlede pianokonserter.

- Ditt bergenske favorittuttrykk? - Akkurat nå er det «hallaisikken!». I Oslo sier alle «hallaien!» til meg. Jeg tror alle østlendinger har en hemmelig våt drøm om å være bergensere, de snakker alltid bergensk til oss. Og det gir skikkelig autoritet å være fra Bergen, spesielt hvis man er litt sint. Ellers synes jeg «å belite seg» er et godt uttrykk. Det lærer jeg stadig vekk bort, det er altfor få som beliter seg i våre dager.

- Hva er du mest stolt av? - Bergensernes evne til å tenke at alt er mulig. Ser man på kunst og kultur, ser man at denne byen har vært premissleverandør av musikk i 100 år. Man kan gjøre stunt her som ikke kan gjøres andre steder.

- Hva ville du vist en turist? - Jeg ville vandret litt i originalbebyggelsen og sett på det arkitektoniske særpreget. Da tenker jeg ikke bare på de hvite trehusene, jeg ville sett på hvordan byen for eksempel er bygd opp igjen etter forskjellige bybranner. Bebyggelsen gjenspeiler folk sin sjel, og selv om det er gjort mange tabber byplanmessig, har man greid å bevare sjelen. Til sammenlikning er Oslo er lappverk.

- Hva er du minst stolt over? - Det faktum at vi i vår iver etter å beholde integriteten vår kan bli litt navlebeskuende og provinsielle. Det er veldig mye snakk om bergensere i Bergen.

- Hva mangler i Bergen? - En helhetlig kulturpolitikk med evne og vilje til nyskaping.

- Hva savner du når du er på reise? - Når man ser byen utenfra, ser man at det er en form for samhold og en grenseløs stolthet over byen. I Bergen finner jeg barndommens gate - en viktig del av den jeg er.

- Det mest romantiske stedet? - Under søylegangene på realfagbygget. Der svermet vi - og det var kort vei hjem når jeg ble avvist.

- Ditt første kyss? - Det var under disse søylegangene, og kom under kyss, klapp og klem. Jeg var alltid litt tidlig ute, så jeg var vel tretten år. De som kysset meg på den tiden skulle hatt fredsprisen - jeg var ikke akkurat guds gave til kvinnen. Men jeg var god på piano. Min bestemor sa at dersom jeg ble flink til å spille, kom jeg til å få meg kjæreste. Hun lurte meg, men jeg ble flink! Og det har jo ordnet seg med kjæreste senere.

- Favoritt-bergenser? - Per i dag er det Trond-Viggo Torgersen. Ingen elsker byen høyere og forsvarer sterkere å bo her, selv om han bruker livet sitt til å reise til Oslo. Han er ikke bergenser, men han er en ihuga bergens-forsvarer.

- Har du gått i buekorps? - Yess! Jeg var i Sydnæs bataljon. Min bror var i Nygård, jeg kunne ikke kopiere han. Vi hadde eksersis utenfor Dragefjellet. Jeg har aldri vært så stolt som den første 17. maien jeg var med i buekorpset. Men jeg var bare med to-tre år, det ble litt corny etter hvert. Men de som sammenlikner buekorps med militæret, har ikke peiling. Buekorps er kultur. Og det er samhold!

- Når var du på Stadion sist? - Hver gang jeg er i Bergen og det er Brann-kamp, er jeg på Stadion. Men sist gang jeg så Brann, var på Ullevaal da de tapte for VIF. Jeg tror aldri jeg har vært så sint.

- Det flotteste byfjellet? - Fløyen og Fløyrestauranten er gode oppfinnelser. Det er litt by på fjellet, og kort vei hjem. Jeg tar banen begge veier.

- En god dag i Bergen? - Den ene gangen solskinnsdagen er en søndag og man kommer seg ut i skauen der man treffer masse kjentfolk og alle snakker om været.

- Ordfører for en dag? - Det er ikke noe jeg ville valgt. Med mitt fokus på kunst og kultur, ville jeg lagt til rette for et tverrfaglig samarbeid mellom kunst- og musikklivet.

- Bergen om 25 år? - Jeg håper at en del av byens styrke er at vi bevarer det vi har, men også tilpasser oss det nye. Vi har vel kanskje fått bybane, og jeg håper Håkonsgaten er åpen for trafikk igjen. Bilene vil sikkert ikke forurense lenger - så jeg håper jeg får kjøpt tungmetalltilskudd ...

hilde.strand@bt.no