— Jeg fikk en telefon i ellevetiden fra Dokkeskjærskaien, sa Remi Sørstø Andersen, dyrepasser på Akvariet, til bt.no tirsdag kveld.

Blindpassasjer fra Vietnam

Personene som lastet ut av en container fra Vietnam, hadde funnet en kjempestor edderkopp.

— Da vi kom til stedet viste det seg at den ikke var stor i det hele tatt, sier Andersen, selv om blindpassasjeren dog er litt større enn sine norske artsfrender.

Det var først ikke sikkert hvilken type edderkopp det er, og heller ikke om den var giftig. Foreløpig ble den holdt i forvaring på Akvariet, hvor edderkoppekspert ble tilkalt.

Leser fant svaret

En ivrig bt.no-leser undersøkte imidlertid saken på egen hånd, og fant til slutt ut at det kunne være en edderkopp av arten huntsman.

— Det var mest tilfeldigheter. Jeg søkte litt rundt på nettet og Google og fant til slutt denne huntsman-edderkoppen. Den hadde veldig lik kropp og jeg ble etter hvert ganske sikker på at det måtte være den, sier Sølvi Hindøy, som leste saken på bt.no.

Hun tok kontakt med bt.no om forslaget, og det skulle vise seg at hun traff blink.

Ikke lenge etter kunne Akvariet fortelle at de hadde vært i kontakt med edderkoppekspert Petter Jordan ved Bergen Museum, som straks så at det var en huntsman.

Edderkoppen er vanlig i tropiske og semi-tropiske områder som Australia, New-Zealand, Sør-Afrika, Florida og middelhavsområdet, og er ikke farlig for mennesker. Det er en vanlig edderkopp i Vietnam, der lasten kom fra.

Liker ikke edderkopper

Noe inngående kunnskap om edderkopper har Hindøy imidlertid ikke. Hun pleier ikke akkurat daglig kontakt med dem.

— Jeg er veldig redd for edderkopper, jeg tror jeg hadde besvimt om jeg hadde funnet denne hjemme. Jeg synes synd på de som fant den, sier hun.

— Men det var veldig gøy å finne ut av det.

Også biolog og edderkoppekspert Kjetil Åkra ved Midt-Troms Museum, bekrefter at det er snakk om en huntsman.

— Sannsynligvis er det en kjent art som heter Heteropoda venatoria, en art som er en kjent kosmopolitt og er funnet mange ganger tidligerer i Norge, sier Åkra etter å ha fått sett bildet.

Dyrepasser Andersen ved Akvariet kan fortelle at de nå vil prøve å redde livet til edderkoppen, som er en del breddegrader lenger nord for sitt vanlige habitat.

Vil stille den ut

— Vi skal prøve å få i den noe mat, og lage et lite reir i en boks til den, så håper vi den overlever, sier han.

Klarer de det, vil edderkoppen trolig bli vist frem for publikum.

— Vi vil gjerne ha den i utstillingen, og det har også Bergen Museum sagt at de vil, så får edderkoppen bli vist frem når den er klar for det, sier han.

Har du sett noen lignende eddekopper tidligere? Andre edderkopphistorier? Diskuter i forumet under!

BLINDPASSASJER: Denne krabaten dukket opp i en last fra Vietnam til Bergen. Ingen visste hvilken art det var, men en BT-leser fant svaret.
Lillebø, Jan M.