RUNE VALDERHAUG

I sommer overtok Ylva Svanberg Helle som ny gruppeleder med venninnen Tone Karin Larsen som nærmeste medarbeider i speidergruppen, som har vært blant byens mest aktive i 50 år. Etter at man hadde 130 speidere i 1970— og 80-årene, teller gruppen nå om lag 30 aktive jenter. Men ny rekruttering har høyeste prioritet for den nye sjefen i speiderhuset i Kjøkkelvikdalen.

Margith Johnsen ble speider allerede i 1946 - altså fem år før gruppen i Loddefjord ble stiftet 1. november 1954. Men allerede høsten 1955 ble hun leder i Loddefjord 1. KFUK, som gruppen heter. Og siden er hun blitt værende som gruppeleder, en imponerende innsats, som ga henne Kongens fortjenstmedalje i 1995. Margith synes ikke det er vemodig å gi seg. Nå er det rett tidspunkt for andre å overta, sier hun.

— Jeg har ikke tenkt så mye over hvorfor jeg har holdt det gående så lenge. Men det har vært utrolig gøy og spennende år. De fleste har jo en hobby. Speidingen har på mange måter vært min livsstil, og betydd utrolig mye. Speidingen har vært en måte å gi noe til andre på, legger hun til.

Ingen syvende mor

Når Margith Johnsen nå har gitt stafettpinnen videre til den nye gruppelederen, lover hun ikke å bli noen syvende mor i gruppen. Men hun har ikke tenkt å gi seg som speider. Blant annet skal hun ha viktige oppgaver med driften av det flotte speiderhuset, som ble reist på dugnad i 1982.

— Dessuten er jeg jo til disposisjon hvis de unge lurer på noe, legger hun til.

— Og det gjør vi nok. Det vil være mye vi lurer på. Men samtidig må vi drive speidergruppen på vår måte. Dagens nye ledere må nok fordele oppgavene på en annen måte enn før for å få det til å henge sammen med jobb og familieliv, sier Ylva Svanberg Helle, som selv har vært speider siden hun var syvåring i 1974.

— Speidingen har gitt meg utrolig mye. Selv om jeg for lengst har fått familie og bosatt meg i Åsane, er dette en livsstil. Når jeg har sagt ja til å overta ansvaret for Loddefjord 1. KFUK, er det ikke minst for å kunne gi litt av alt det jeg fikk meg meg som ung speiderjente, tilbake til dagens barn og unge.

Viktige verdier

Ylva lover at 50 årsjubilantens profil skal bevares, selv om nye koster overtar.

— Loddefjord 1. KFUK har alltid prioritert aktiviteter ute i naturen. Og det skal vi fortsette med. Vi bruker Kanadaskogen mye til teltliv, leir, speideraktiviteter, vennskap, bål og formidling av naturkunnskap. Hos oss hviler speidingen på fire pilarer - praktisk, fysisk, moralsk og religiøst, sier hun.

— Men er ikke speidingen utgått på dato?

— Nei tvert imot. Speidingen står for verdier som er viktigere enn noen gang. Å formidle moral, samhold, samarbeid, natur og vennskap er bare kjempeviktig. Jeg er også overbevist om at speiderlivets kombinasjon av aktiviteter som førstehjelp, leirliv, natur- og friluftsliv og knuter på den ene siden, og tro og liv på den andre, gjør at jeg har stor tro på speiderarbeidets fremtid. Men vi har en jobb å gjøre for å få flere med oss. Og rekruttering i nærmiljøet får topp prioritet fremover. Vi har satt oss realistiske mål. Neste år skal vi være flere enn i år, sier Ylva Svanberg Helle.

Guttene

— Hva med gutter blant speiderjentene i Loddefjord?

— Sammenslåing med KFUM-speiderne har ikke vært noe tema. Nå satser vi heller på et aktivt rekrutteringsarbeid enn på å gå sammen med guttespeiderne. Men vi samarbeider med KFUM-speiderne i Olsvik om fellesarrangementer fra tid til annen. Det vil vi fortsette med.

50 årsjubileet for Loddefjord 1. KFUK skal offisielt markeres med stor fest lørdag 30. oktober. Da samles både nåværende og tidligere speiderjenter, førere og ledere til stor fest.

LODDEFJORD 1: I 1955 overtok Margith Johansen ansvaret for Loddefjord 1. Her er de 16 speiderjentene fra den gang. 1. rekke fra venstre: Eli Nilsen, Anne Berit Eide, Torunn Moksheim, Margit Johnsen (som den gang hadde etternavnet Hansen), Ruth Ramsvik, Sissel Isaksen. 2. rekke: Berit Kjellevold, Sigrunn Brakstad, Ruth Nordanger, Wenche Folgerø, Liv Huus, Randi Ramung. 3. rekke: Turid Stølen, Olaug Haugen, Tordis Bjørndal, Aldis Bjørneberg.