— Ulykkeshendelsen som sådan er tilbakelagt. Alt er bearbeidet nå. Det eneste jeg ikke har fått gjort er å takke alle som har støttet meg etter det som skjedde. Det vil jeg gjøre på denne måten, sier Halhjem til kystverket.no.

41-åringen fra Os var eneste nordmann som overlevde ulykken i Vatlestraumen der 18 personer døde da MS «Rocknes» gikk på grunn og kantret.

Han befant seg på broen da båten fikk kraftig slagside, og løp for livet ned på dekk. Videre sprang han langs skipssiden etter hvert som båten sank. Sammen med et annet besetningsmedlem klarte han å klamre seg fast i baugen. Her ble han berget av et redningshelikopter.

Halhjem ga både sjøforklaring og politiforklaring etter ulykken, men har helt bevisst latt være å uttale seg i mediene.

— Jeg skjermet meg fra mediene. Mente da som nå at det ville tært altfor mye på rent psykisk å få alle spørsmålene, gi svar som kanskje igjen ville resultert i nye spørsmål, kommentarer og en lang polemikk i mediene, forklarer Halhjem.

Tre uker etter ulykken var han tilbake i full jobb som statslos. Det var viktig for ham å komme seg tilbake på jobb så snart som mulig.

Noen uker etter ulykken reiste han imidlertid på ferie med sin kone Siv til Egypt for å lade batteriene.

— Det ble nesten den verste uken. Du vet, jeg fikk tid til å tenke og gruble mer der når det ikke skjedde så mye rundt oss, sier Halhjem.

BT kontaktet Halhjem i går for ytterligere uttalelser, men han ønsker ikke å snakke i noen andre medier enn kystverket.no om det som skjedde den uforglemmelige dagen.

BEARBEIDET ULYKKEN: Tre uker etter «Rocknes»-forliset 19. januar i fjor var statslos Vermund Halhjem tilbake i full jobb. Han har bearbeidet ulykken og lagt den bak seg. ARKIVFOTO: ASBJØRN ØKLAND