Syv multihandikappede barn ved Landås skole har knapt nok vært utenfor døren det siste halvåret. Alle har fått såkalte walkers, en form for gåstoler spesielt utformet for funksjonshemmede. Det er kostbart utstyr til omkring 60.000 kroner pr. stykk i innkjøp. Men de kan ikke brukes.

Må bare vente

Emilie har en slik walker, men har ikke brukt den på flere måneder. Årsaken er at Hjelpemiddelsentralen ikke har hatt folk til å justere den.

— Det siste vi hørte er at det først kan skje i september/oktober en gang, sier Emilies far, Lasse Haugland.

Han er rystet over ressursbruken.

Les også: - Det har hopet seg litt opp

  • Dette er utstyr som må korrigeres og reguleres med et par måneders mellomrom etter som ungen vokser. Hvis det ikke blir gjort, er utstyret helt ubrukelig. Men nå er det ikke foretatt noen korrigeringer siden i vår. Det betyr at Emilie ikke bare nærmest blir «fanget» innendørs gjennom hele sommeren, men hun blir også satt kraftig tilbake i utviklingen. Jeg kan ikke forstå at når man først går til innkjøp av så avansert og kostbart utstyr, så lar man det bare støve ned, samtidig som ungene blir skadelidende.

Tror mange rammes

Haugland tror det er mange barn i Hordaland som rammes av dette.

  • Så lenge forhandlerne av utstyret selv hadde hånd om justeringen, gikk det greit. For en tid siden tok Hjelpemiddelsentralen vedlikehold og oppfølging. Vi har funnet ut at det bare er en person der som kan gjøre denne jobben. Når han er på ferie, som han for eksempel er nå, er det bare å vente. Det er ganske så uholdbart, mener han.

Emilie er født med cerebral parese, og har en kropp som hun ikke klarer å holde i oppreist stilling.

  • Det er som å håndtere en 30 kilos nyfødt baby, sier moren, Linda Haugland.

Men i den spesialtilpassede gåstolen kan hun ta seg frem også utendørs.

  • Hun får fysisk trening, hun får være sammen men andre unger og får opplevelser som ikke er mulig i et lukket innendørs rom. Vi ser at hun finner stor glede i å komme ut. Hun blomstrer opp, får nye inntrykk og synes det er spennende å se verden fra en ny vinkel, sier Linda Haugland.

I korridoren utenfor rommet der Emilie ligger på gulvet og teller hullene i takplatene, står de avanserte gåstolene på rekke og rad. Til sammen har de kostet flerfoldige hundre tusen. Ingen av dem er i bruk.

Isak (snart 12) er en av ungene i SFO-ordningen på Landås som har vært lengst uten det uunnværlige hjelpemiddelet. Han har ikke brukt walkeren sin siden februar.

  • Det betyr at alt han har bygget opp av fysisk styrke og mestring, er ødelagt. Nå må han rykke tilbake til start og begynne helt på nytt igjen. Vi aner ikke når det eventuelt kan skje, sier moren, Randi Grung.