I oppveksten i Ytre Arna fikk Erling Revheim den store interessen for jetjagere. Hver gang det dundret et slikt fly over industribygden, gikk det ilinger gjennom ham. Utdannelsen ble siktet inn mot den store drømmen — å bli jagerflyger. Nærsynthet gjorde at drømmen krasjlandet.

Erling utdannet seg til interiørarkitekt og møbeldesigner og etablerte egen virksomhet. Ved en tilfeldighet skulle han på midten av 80-tallet oppdage at det gikk an å samle autentiske deler fra utrangerte jetjagerfly. Kimen til den høyst spesielle samleraktiviteten var lagt ...

Bytter til seg

Siden er det blitt utallige besøk på flystevner og flymuseer i Norge. Han har brukt tusenvis av timer på å skru og lappe på flydelene. Et hav av tid er brukt på å lese detaljerte manualer - tekniske beskrivelser med tegninger - av flyene for å kunne lage museumsgjenstandene så identiske som mulig. I noen tilfeller har han klart å bytte til seg en original bryter, et instrument, en vinge, eller et annet viktig element. Noen deler har han laget selv.

De fleste anskaffelsene av deler skjer gjennom bytting med likesinnete i inn- og utland, forteller Erling. I Norge er det bare han og to andre privatpersoner som driver denne hobbyen.

- Reinspikka kjærlighet

— Blir du bitt av denne basillen, blir du aldri frisk igjen, sier Erling med et smil om munnen. Han skuer bort på Sabre-maskinen der vi sitter utenfor hytten hans et sted i Nordhordland.

— Det er reinspikka kjærlighet. Se de flotte linjene! Som designer blir jeg varm om hjerteroten bare ved synet av den flykroppen, sier han med intens stemme.

Flykroppen vi sitter og beskuer, er når sant skal sies, nokså skrukket i huden og har fått seg noen trøkk både her og der gjennom årenes løp. Det reduserer ikke Erlings entusiasme for de fordums krigsmaskiner.

Først i Norge

Erling snakker gjerne om de to klenodiene sine:

— Frontdelen av Starfighteren som står i sykkelboden i rekkehuset i Selegrend Borettslag i Åsane, er ikke en hvilken som helst Starfighter. Den ble fraktet med et amerikansk hangarskip og var den første av denne flytypen som ble heist ned på norsk jord. Det skjedde i Bodø 13. august 1963. Fire dager senere var flyet i luften som første Starfighteren i det norske Luftforsvaret.

Buklandet

Maskinen var i tjeneste frem til den ble vrak i en buklanding i Ramstein i Tyskland 17. januar 1978, forteller Erling.

— Jeg hentet det som var igjen av flyet på Sørlandet i 1991. Hele familien var med på transporten. Naboene i borettslaget hjalp meg å bakse den kvarte flykroppen inn i sykkelboden vår. Så begynte innsamlingen av deler for å komplettere samlingen. Opp gjennom årene har jeg skaffet meg et stort kontaktnett av flydelsamlere. De er gode å ty til når jeg skal bytte deler.

Bit for bit

— Så skaffet du deg en Sabre?

— På midten av 90-tallet kom jeg over maskinen via Sola flymuseum. Det er en North American F 86K Sabre, 12,5 meter langt og med et vingespenn på 11 meter, forklarer han.

— Jeg kjøpte først 8,5 meter av hovedskroget og fraktet det til hagen utenfor hytten min i Nordhordland. To år senere fikk jeg tak i halen. Fire år deretter skaffet jeg halevingene. Forrige mandag ankom de to vingene som jeg har byttet til meg. I 8 år har jeg slitt for å få tak i disse vingene, forteller Erling.

Spesiell historie

— Også dette flyet har en spesiell historie, forteller han entusiastisk. - Det ble produsert i USA i 1954 og kom til Norge året etter som den andre Sabre-maskinen her til lands. Flyet var i bruk til juli 1967. Det var utstyrt med initialene RI etter den kjente flyoffiseren Reidar Isaksen fra Bergen. Flyet ble fløyet til Gardermoen i juli 1967 for å bli utfaset. Tilfellet ville at denne maskinen var den siste av Luftforsvarets Sabre som var på vingene, forteller han.

— Hvor har du lært å reparere disse teknisk avanserte flyene?

Drømmer om å fly

— Det er selvlært. Jeg har lånt originale manualer og studert hver detalj før jeg går i gang med enten å skaffe meg en del eller lage den selv. Hobbyen er en viktig kilde til inspirasjon for jobben som designer, sier Erling.

— Er det sjanse for at flyene kan komme på vingene?

— Nei, det er fullstendig urealistisk.

— Har du noen gang fløyet med en jetjager?

— Dessverre, så heldig har jeg ikke vært. Jeg går med en drøm om en gang å få sitte bak i et toseters jetjager. Men jeg er redd det blir med drømmen.

— Hva sier familien til at du bruker fritiden på å mekke fly?

— Uten en forståelsesfull kone og barn, hadde jeg aldri kunnet holde på med dette, sier Erling Revheim.

FLY I HAGEN: I hagen på hytten sin har Erling parkert denne Sabre jetjageren. Vingene er ankommet, men ennå ikke montert.
FOTO: ARNE NILSEN