Flere av passasjerene som skulle med 11.59-toget fra Bergen til Oslo måtte finne seg i å kjøre buss i stedet for tog, til tross for at toget går.

Wera Geoghegan skulle følge Jens (13), som skulle til Norway Cup sammen med resten av Tertnes-laget, til toget.

— Jeg syns det er frekt at de blir plassert på bussen når de har togbillett. Bussen tar 10 timer og de har ikke mat med, sier hun.

Ikke nok vogner

Elly Keogh, bestemor til en Norway Cup-deltaker, istemmer:

— Jeg syns det er veldig dårlig organisert. De fikk ikke vite noe før de kom hit.

Liv Eggebø, pressevakt i NSB, sier at alle togene går, men at de sliter med å få med alle passasjerene.

— Vi har ikke hatt nok vogner, fordi et tidligere avvik førte til at ikke alle vognene var på plass da toget kjørte til Bergen. Dermed har noen måttet ta buss for at alle passasjerene skal komme frem, sier Eggebø.

Utvider seg i varmen

Avviket Eggebø snakker om dreier seg om solslyng. Solslyng oppstår fordi stålet skinnene er laget av utvider seg i varmen. Da oppstår det store strekkrefter i skinnene, og noen ganger kan det bli så kraftig at sporet knekker ut og begynner å bukte seg.

På grunn av det varme været har Jernbaneverket den siste uken hatt store problemer med fenomenet over hele landet.

Det skal imidlertid ikke være problemer med solslyng på Bergensbanen nå, men etterslepet gjør likevel at NSB får vanskeligheter.

Kan påvirke senere tog

Eggebø i NSB sier at de jobber for å unngå at det skal påvirke senere tog, men hun kan ikke gi noen garantier.

— Det kan være at senere tog kan bli påvirket, men vi jobber med å unngå det. Kundene må bare møte opp på stasjonen som normalt, og hvis det ikke er plass til alle vil det bli satt opp busser for å få alle frem. Ønsker de da ikke å reise med oss vil de selvfølgelig få refundert billetten, og da er det bare å ringe kundesenteret, sier hun.

Togene kjører saktere

Pressevakt Kjell Bakken i Jernbaneverket sier de i tilfeller med solslyng innfører det de kaller «oransje beredskap», som betyr at hastigheten på togene settes ned til 40 eller 60 kilometer i timen. Dette gjøres for at det skal bli lettere å bremse toget hvis noe skulle skje.

Nå skal imidlertid Bergensbanen være fri for problemer.

— Det var endel problemer i går, blant annet på grunn av strømforsyningen, men nå går det veldig greit. Bergensbanen har heller ikke hatt spesielt store problemer med solen, sammenlignet med det vi har hatt på Dovrebanen og Nordlandsbanen, sier Bakken.