• Jeg er blitt rik. Ikke på penger, men på opplevelser og erfaringer, sier Bergens største snowboardforhandler, Einar Søviknes.

For ti år siden startet Søviknes (32) snowboard— og surfebutikken «Base». Målet var å fremme brettsport på Vestlandet. Han har ikke angret en dag på risikoen han utsatte seg for.

— Jeg ville bli min egen herre. Pengene er ikke så viktig, så lenge jeg får det til å gå rundt, forteller Søviknes.

Det har rett nok ikke blitt like mye tid til å dyrke hobbyen som før. Men hva gjør det når man kan prate om hobbyen med interesserte kunder hele dagen.

Jobber på hobbyrommet

Gjennom årenes løp har det kommet flere spesialbutikker på sportsmarkedet i Bergen. Gjennom hobbyen har de fire BT har snakket med oppdaget hvor vanskelig det var å få tak i det «rette» utstyret og derfor utviklet sin egen nisje.

Sist i rekken er Harald Harstad (25). For noen uker siden åpnet han dørene til sin nye klatrebutikk «Bratt» i Øvregaten.

— Dette er som et stort hobbyrom, sier Harstad og slenger seg ned fra mini-klatreveggen i butikken sin.

Den siste tiden har han jobbet døgnet rundt og regner ikke med at det vil roe seg med det første.

— Er du ikke redd for å bli lei hobbyen din?

— Nei, jeg synes det er storveis å få drive med noe jeg vet jeg kan. Jeg importerer også mye av utstyret jeg selger. Det gjør at jeg må ut og teste det etter hvert, sier Harstad med et fornøyd smil.

Det han er mest redd for er ikke å få nok tid til å være ute i fjellveggen, skiløypene eller elvestrykene.

Ingen rikmannsgeskjeft

Alle de fire forteller at arbeidsdagene blir lange, men så langt har ingen tjent seg rike på hobbyen.

— Du bør ikke begynne med dette hvis du gjør det for pengene. Min drivkraft er å gi gode opplevelser videre til kundene, sier Torgeir Toppe (31).

For to år siden åpnet den tidligere elitepadleren med EM-gull og to VM-bronser kajakkbutikk i C. Sundtsgate.

Egentlig skulle han bli lærer, men fikk ideen om butikken etter hvert som folk i padlemiljøet begynte å renne ned døren for å få tips til utstyr, turer og treningsprogram.

Fare for hobbyoverdose

Men selv for en mann som Toppe kan det bli litt for mye av det gode innimellom.

— Jeg tenker på butikken 24 timer i døgnet. Det kan faktisk bli et ork å sette seg i kajakken for å padle en tur når jeg kommer hjem fra jobb. Faren for overdose er til stede. Derfor er det viktig å finne en god balanse, sier han.

Og skal vi tro forsker og sosiolog Lars Ove Seljestad ved Sosiologisk institutt på Universitetet i Bergen kan det være fornuftig å holde litt igjen.

— Faren ved at man smelter sammen fritid, livsstil og arbeid er at man kan drukne i alt, sier Seljestad som for tiden holder på med en doktorgradsavhandling om ungdom sine veier til arbeid og identitet i yrkesfag.

Han sier at de naturlige grensene mellom arbeidstid og fritid kan forsvinne.

— Man brenner lyset i begge ender og har ingenting å falle tilbake på dersom det ikke lykkes, sier han.

Privilegerte

Sosiologen tror en slik type selvrealisering som mennene bak fire av byens ekstremsportbutikken har stått for ikke er for alle.

— Det passer best for folk som allerede har en brennende interesse for noe. Lykkes man, tror jeg det kan være en veldig privilegert situasjon å være i, sier Seljestad.

Det kan daglig leder Torstein Frønsdal (28) i skate- og snowboardbutikken «Session» skrive under på. Han er den eneste av de fire som ikke startet bedriften selv, men det hindrer han ikke i å føle seg heldig.

— Jeg gleder meg nesten hver dag til jobb, selv om jeg holder på fra 10 til 20 hver dag, sier han.

Han fikk ansvar for butikken i Strandgaten ut ifra sine interesse for brettsport.

— Jeg får litt abstinens av å jobbe her. Misforstå meg rett. Det er som om man reiser til Norway Cup for å spille fotball og knekker ankelen i det du kommer frem. Du har alt rett fremfor ansiktet ditt, men kan ikke være med, sier han.

Ung urban middelklasse

Guttene i de fire spesial-butikkene er i sosiologiske kretser et godt eksempel på ungdom som ønsker å bryte med «flokken» for å bli sine egne herrer. Forsker Seljestad mener at man finner denne typen mennesker i unge middelklassemiljøer i byene.

— De har mer behov for å være tydelige og fremheve seg selv og sine kvaliteter enn på landsbygden og i arbeiderklassen. Det handler om det gode liv, om individet og om å være sin egen herre, sier sosiologen ved Universitetet i Bergen.

Han understreker at også andre kan være opptatt av disse faktorene, men mener den «vanlige arbeidstaker» er mer opptatt av det sosiale fellesskapet og tryggheten i en fast jobb med fast lønn.

SOM EN DRØM: Etter år med lek, klatring, padling, surfing og snowboard har disse fire mennene gjort drømmen til virkelighet. De fant sin egen nisje i sportsmarkedet og pleier nå hobbyen på heltid. Harald Harstad startet nylig klatrebutikken «Bratt», Torstein Frønsdal driver skate- og snowboardbutikken «Session», Einar Søviknes i «Base» har solgt snowboard og surfebrett i ti år og tidligere elitepadler Torgeir Toppe formidler padlekunnskaper fra sin egen kajakkbutikk «Aktiv». <br/>Foto: EIRIK BREKKE