Jenten på bildet har fått den verst tenkelige start på livet. Hennes far er tiltalt for å ha forsøkt å drepe henne ved å kjøre på henne med bil da hun var bare tre uker gammel.

Jenten overlevde, men med store skader. Medisinsk sakkyndige anslår at hun i beste fall vil være 40 prosent medisinsk invalid resten av livet, i verste fall 100 prosent invalid.

Faren (41) meide ned jentens mor, Hanne Kristine Olsen (29), med bil og drepte henne momentant. Bilen traff også barnevognen, slik at jenten ble kastet ut av vognen.

Da luftambulansen kom til stedet var babyen blålig, hadde pusteproblemer og store knusningsskader i hodet. Hun svevde mellom liv og død da hun ankom sykehuset, og ble døpt i full fart på sykehuset i tilfelle hun ikke ville overleve.

Vil få vite om drapet

Den lille jenten er nå halvannet år gammel. Hun lever på sperret adresse hos en fosterfamilie i Bergen. Mens jenten lærer seg å bevege seg på tross av lammelsene hun har, sitter hennes far på tiltalebenken i Bergen tingrett.

I går fikk tiltalte i Olsvik-saken høre i detalj hvilke skader han har påført sin datter.

— Hennes skjebne er ufattelig vond og hard. Når hun blir stor nok vil hun få vite at hennes far drepte hennes mor, og at det var faren som påførte henne skadene da han kjørte på henne. Det kommer til å bli en psykisk belastning for henne, men hun har krav på å kjenne sin egen historie, sier jentens bistandsadvokat, Knut Harald Braathen.

Barnevernet, som har ansvar for barnet, har bestemt at jenten skal få høre om sine foreldre når hun blir gammel nok.

— Barnevernet vil sørge for å ha kontroll på prosessen med å fortelle henne det, slik at hun ikke får høre det tilfeldig på gaten, sier Braathen.

Lammelser og smerter

I går vitnet en av legene som har ansvaret for jenten i retten.

— Barnet har lammelser i høyre side av kroppen, på grunn av skadene hun ble påført i venstre side av hjernen. Hun kan ikke gå, men åler seg frem på gulvet. Det er mulig hun kan lære å gå ved bruk av hjelpemidler som skinner, men det vil bli med et synlig handikap. I verste fall vil hun bli avhengig av rullestol, sier overlege Aanen Aarli ved Barneklinikken.

— Hva kan du si om smerter og ubehag for en så liten pasient, spurte Braathen.

— Spasmene hun har gir smerte, på grunn av den høye spenningen i musklene. Smerten har en tendens til å øke med alderen, fordi spastisk muskulatur vokser dårligere enn resten av kroppen. Treningen hun får behov for på grunn av dette vil ikke være behagelig når hun utfører den, sier Aarli.

Krav om en halv million

Han undersøkte jenten sist da hun var 14 måneder gammel. Da var hennes motoriske utvikling på nivå med et barn på syv måneder.

— Vi ikke si noe sikkert om hvilke mentale skader hun har før hun er i førskolealder. Hodeskadene gjør at det er fare for at hun vil få epilepsi og lærevansker, sier Aarli.

Selv mens skadene på hans eneste barn beskrives, viser tiltalte minimalt med følelser.

Torsdag kommer Braathen til å legge frem et erstatningskrav på 500 000 kroner på vegne av sin yngste klient noensinne.

— Det blir spesielt å legge frem dette kravet på vegne av barnet, fordi hennes skjebne er så vond. Hun var et friskt, normalt barn som skulle vokse opp med foreldre. Nå er hun skadet for livet, hennes mor er drept og hennes far er drapstiltalt, sier Braathen.

Jenten vil i tillegg få en større erstatning fra selskapet som forsikret farens bil, fordi faren brukte bilen som våpen.