Måler du luftlinjen mellom Bergen og Tokyo i Japan blir det 8587 kilometer. Dermed har de 300 elevene på Haukås skole til sammen gått Bergen-Tokyo fem ganger på drøye to måneder!

— Det har gått over all forventning. Ikke bare har ungene blitt sprekere, men aksjonen har også gjort godt for miljøet på skolen. Det har blitt mindre mobbing, økt trivsel og glade unger, sier rektor på Haukås skole, Anne-Berit Støckert.

Sammen med FAU (Foreldrerådets arbeidsutvalg) tok skolen tak i problemene etter vinterferien i år, og lagde en «gå-konkurranse» for hele skolen.

— Kjøringen av barn til og fra skolen hadde fått et slikt omfang at det ble et problem rent trafikalt. I tillegg var vi bekymret for at så få gikk til skolen. Ikke bare gjaldt det mangel på aktivitet, men de mistet også den sosiale biten som ligger i å gå sammen, sier Støckert.

Får premie i dag

Alle elevene har skrevet ned antall kilometer de har gått på et «gå-kort». I dag klokken 11.15 er det premieutdeling på skolen. Der blir det premier til de elevene som vært mest aktive i de ulike klassene. Men alle får diplom for god innsats.

Olav Vandvik (13) i klasse 7 A er en av dem som har vært mest ivrig. Han har til sammen gått 1027 kilometer siden 1. mars. Det er det samme som om han skulle gått Bergen-Oslo tur-retur.

— Jeg gikk aldri til skolen før denne aksjonen begynte. Nå går jeg til skolen hver dag. Og det er 3 ½ kilometer hver vei. Målet mitt er å gå én mil hver dag, og derfor må jeg gå en tur på ettermiddagen også for å få én mil, sier han.

Elevene kan også skrive opp fritidsaktiviteter på kortet.

Her gjelder følgende regler:

  • For 200 meter svømming oppnås én «gå-kilometer».
  • For tre kilometer sykling, oppnås én «gå-kilometer».
  • For en halvtime treningsaktivitet av fotball, kampsport, ballett osv.... oppnås én «gå-kilometer».

Dropper busstilbudet

— Elevene har vært enormt ivrige så langt. Nå blir utfordringen å holde på engasjementet, sier rektor Støckert.

Klasseforstander for 2 A Martha Mjanger merker at konsentrasjonen til elevene har blitt bedre.

— Ja, når de er ute og får frisk luft og får ut energien, er de mer rolige når de kommer inn, sier hun.

Noen av elevene har over fire kilometers skolevei. De har krav på gratis buss til skolen. Nå går disse bussene «tomme» til skolen fordi elevene vil gå i stedet.

— Nei, her er det ingen som bruker buss lenger, smiler rektor, som også har dratt med seg lærerne i konkurransen.

Kilde: Reisekalkulatoren til indo.com.