• Så lenge alle sitter rundt bordet har jeg tro på at vi skal få dette til, sier Erna Solberg.

Men på det første sonderingsmøtet mellom de fire borgerlige partiene var det kun én selvinnlysende sak som ble avklart: Solberg blir Norges neste statsminister.

— Vi er enige om statsministerkandidaten. Og det blir meg, hvis dere ikke visste det, sa Solberg.

Hun har fortsatt god tro på at hun skal klare å danne en flertallsregjering med alle fire partier. Trine Skei Grande (V) gjentok imidlertid at det var "lite sannsynlig" at Venstre sitter i regjering med Frp.

– Men det skal vi ikke gjenta for mange ganger. Nå skal vi hva slags gjennomslag vi kan få, det er det velgerne mine er opptatt av, sa hun til NRK etterpå.

Ellers beskrev partilederne tonen som god, og det var mye smil og latter på pressekonferansen.

Kollektiv hjelp

Det var en smånervøs, men munter stemning da de fire valgvinnerne ankom Radisson Blu Hotel i den gamle industribydelen Nydalen nord i Oslo. Mens Erna Solberg ankom møtet i bil med sjåfør, reiste Venstre-delegasjonen kollektivt.

— Jeg må få meg nytt månedskort, sa Venstres ene nestleder Terje Breivik da han forlot Stortinget etter et kort møte med resten av Venstre-ledelsen.

— Jeg skal hjelpe deg, svarte den andre nestlederen, Ola Elvestuen. Han er til daglig byråd for samferdsel i hovedstaden, og den beste hjelp Breivik kunne få. Sammen fant de en app på Breiviks mobil, som løste billettspørsmålet. Nede på Stortinget stasjon møtte de dessuten partileder Trine Skei Grande, slik at alle tre kunne reise sammen og kollektivt.

Med gode hjelpere

Det har lenge vært kjent at de fire partiene stiller med tre forhandlere hver fra den øverste partitoppen. Bortsett fra KrF, som har erstattet sin nestleder Bjørg Tysdal Moe med parlamentarisk leder Hans Olav Syversen.

Dessuten har partiene lov å ta med en ansatt, som fungerer som støtte, referent og tallknuser. Venstre mønstret Geir Olsen, en beskjeden haugesunder som jobber i Stortinget. Høyre har med Lars Øy, som er leder for stortingsgruppens sekretariat. KrF har med seg tidligere statssekretær og mangeårig bakspiller, Odd Jostein Sæter. Frp har sendt partiets generalsekretær Finn Egil Holm i ringen, for å støtte Siv Jensen og hennes menn.

All erfaring tilsier at det er disse anonyme, men så viktige sekretærene, som drar det tyngste lasset når forhandlingen for alvor drar seg til.