Den første av dem kom seg ned klokken 12.35 etter over ett døgn i en korg 100 meter over sjøen.

Mannen firte seg ned i en båt, rolig og kontrollert, og det hele tok cirka 15 sekunder, ifølge bt.nos journalist på stedet.

Været er nå bedre, og vinden har stilnet.

på land3.jpg
ØYSTEIN TORHEIM

Et helikopter prøvde tidligere i dag å hente dem ned, men måtte gi opp blant annet på grunn av vanskelige værforhold.

— Helikopteret trekker seg ut. De to skal forsøke å fire seg ned i et tau til en båt under dem, sier redningsleder Edvard Middelthon ved 11.30-tiden.

- Veldig hyggelig avslutning

Under tittelen «VELLYKKET REDNING!» skriver politiet i Sogn og Fjordane blant annet dette i sin logg:

  • 1236 : Melder innsatsleder at førstemann er firt trygt ned i ventende båt.
  • 1244 : Også andremann er trygt nede i båten. Informasjonssjef Kai Petter Sårheim i Sogn og Fjordane Energi er glad like i etterkant av den vellykkete redningen:

— Nå er de kommet trygt ned i båtene og blir fraktet til land. Dette har fått en veldig hyggelig avslutning.

— De vil bli fulgt opp av helsepersonell for å avklare om de trenger videre oppfølging, sier Sårheim klokken 12.45 tirsdag.

- Hva vet dere om tilstanden til de to?

— På avstand så det ut som at tilstanden er bra. Men sannsynligvis er de veldig kalde og slitne, sier Sårheim.

Ifølge ham blir de to kraftarbeiderne fraktet inn til Stryn i første omgang.

— Etter det vet jeg ikke hva som blir det neste steget.

SNART REDDET: Dette bildet er tatt like før de to montørene firte seg ned i en båt.
jogeir magnar agjeld

Fikk rapporter om flyvær

Klokken 10.20 tirsdag sa Edvard Middelthon at de jobbet på spreng for å få ressurser frem til stedet,

— Et Sea King-helikopter skal være på stedet om kort tid, cirka klokken 10.30, og forsøke å løfte de to arbeiderne direkte fra kurven, sier Middelthon.

Helikopteret skulle komme fra Florø.

— Jeg har fått rapporter om at det er mulig flyvær i området, sier Middelthon.

- Helikopter best

bt.no skrev nylig at nedhenting av de to med klatrere er det mest aktuelle. Middelthon sier imidlertid at helikopter er beste løsning.

— Været i området er skiftende, så det kan være det haster å få dem ned. Skulle vi få dramatisk dårligere vær, vil det vanskeliggjøre en redningsaksjon, sier redningslederen.

Ifølge NRK er det meldt om tordenvær i området i 12-tiden.

Det jobbes likevel parallelt med å forberede redning med klatrere fra en alpin redningsgruppe.

— De skal være i Stryn nå og planlegger en eventuell evakuering i samarbeid med kraftlaget.

- Ganske utrivelig

Klokken 10.40 sier fotograf Øystein Torheim at helikopteret kom, surret over området en god stund - men at det så fløy vekk igjen.

— Nå er det lavt skydekke og masse regn og vind. De må ha det ganske utrivelig de som er der oppe, sier Torheim.

To montører

Det var to montører fra SFE Nett som satt fast i en arbeidskorg omtrent 1 kilometer ute på et fjordspenn over Nordfjorden i Stryn kommune. Der satt de i over ett døgn - i en arbeidskorg som er 1 x 1,5 meter.

De to montørene dro opp for å reparere kraftlinjen klokken 11 i går formiddag, 85 meter over fjorden.

— Etter planen skulle de tilbake i seks-, syvtiden, men det lyktes de ikke med, sier informasjonssjef Kai Petter Sårheim i Sogn og Fjordane Energi.

De to i korgen har holdt kontakt med ansatte i kraftselskapet via mobiltelefon, og har fått formidlet at de ser frem til å komme seg ned.

— De er litt kalde, men er ved relativt godt mot med tanke på hvor mange timer de har sittet der oppe, sier Sårheim.

Håper på helikopter

Dermed har de to montørene, en lærling og en som er fast ansatt i SFE Nett, måttet tilbringe en kald og våt natt oppe i høyden.

De er litt kalde, men er ved relativt godt mot

Kai Petter Sårheim, infosjef i Sogn og Fjordane Energi

— De sitter fremdeles oppe i korgen. De begynner å bli litt kaldere nå. De fikk opp varme klær, mat og drikke og en presenning ved midnatt, men det er ingen varmekilder, så da blir det naturligvis litt kaldt. De ser frem til å komme seg ned, sier Sårheim like etter klokken 8 tirsdag morgen.

Håpet tirsdag morgen var å få dem ned med helikopter. Nå er planene endret, ifølge NTB. Nå skal arbeiderne i stedet fires ned i en båt på fjorden.

— Vi har snakket med politiet og gjort om på planene. Det er en liten risiko forbundet med å fire ned en redningsmann fra helikopter. Derfor har vi kalt inn Sunnmøre Alpine redningsgruppe som skal ta seg ut til de to arbeiderne i en ny kurv, og så fire dem ned i en båt på fjorden. Dette tar litt lengre tid, men er tryggere, sier vakthavende redningsleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS).

Starter etter 12

Den alpine redningsgruppen er trolig ikke på plass før i 10-11-tiden med utstyret sitt. Mannsåker sier de håper at redningsaksjonen kan være i gang ikke altfor lenge etter 12. Årsaken til at man firer arbeiderne ned fra kurven, er at det ikke er mulig å frakte den nye kurven tilbake til landsiden.

– Etter forholdene har de det bra. De har vært litt småkalde i natt, men er ved godt mot, forsikret redningsleder Erik Willassen tirsdag morgen.

Hovedproblemet dersom en redningsmann skal fires ned til kurven fra et helikopter, er to vaiere som ligger både høyere og på hver sin side av vaieren som kurven er festet til.

Skydekket ligger tirsdag formiddag ikke mer enn 200 meter over fjordbunnen, noe som er en annen medvirkende årsak til at man går for et annet alternativ enn å bruke redningshelikopter.

Lavt skydekke

Jogeir M. Agjeld bor over fjorden, og ser redningsdramaet fra stuevinduet.

— Skydekket ligger lavere enn der mennene henger, så foreløpig skjer det ikke så mye, sier han til bt.no tirsdag morgen. Da har allerede de to mennene fått seg en natt de sent vil glemme.

Arbeidet med å få ned de to arbeiderne skulle gå i gang så snart det kommer dagslys. Men foreløpig er værforholdene ikke gode nok, ifølge operasjonsleder Agnar Dregelid ved Sogn og Fjordane politidistrik

— Det blåser og tåken henger lavt. Så mennene bare henger der foreløpig. Det er ikke helikoptervær, opplyser fotograf Øystein Torheim på stedet.

IMG_22229952.jpg

Prøvde å få dem ned

— Det ble noen tekniske problemer med korgen, og den sitter fast. De to arbeiderne jobber for Sogn og Fjordane Energi, sa operasjonsleder Agnar Dregelig til bt.no sent i går kveld.

Et Sea King-helikopter har vært der og prøvd å hente dem ut, uten å lykkes. På grunn av mørket ble det for risikabelt å fortsette redningsarbeidet.

En teknisk feil med korgen medførte at de ikke kunne fraktes tilbake til fast grunn etter endt reperasjonsfeil på linjen, skriver SFE på egen nettside.

Ved Hovedredningssentralen bekrefter de mandag kveld overfor bt.no at de har gitt opp å få ned mennene med helikopter.

En alpin- og redningsgruppe fra Sunnmøre er tirsdag morgen på vei for å hjepe til med redningsarbeidet. I tillegg vil helikopteret prøve å komme seg opp.

— Det er regn og lavt skydekke. Været er ikke bra, sier operasjonsleder Olaug Holme i Sogn og Fjordane politidistrikt litt før klokken 9.

Må overnatte i korgen

— Værforhold og mangel på lys er grunnen til at vi har besluttet at de må overnatte. Det er selvsagt ubehagelig for dem, men de er godt sikret og sitter trygt i korgen, sa Sårheim til bt.no i går kveld.

— De siste opplysningene fra politiet går ut på at de er 200 meter over fjorden, og cirka 1100 meter fra nærmeste mast, sa redningsleder Erik Willassen ved Hovedredningssentralen.

— Sea King-en har vært inne, men det ble for risikabelt å ta dem ned. Vi prøver å få poser med mat og klær ned til dem. Det er en helt annen risiko å heise ned en bag, enn å prøve å heise opp folk, sier Willassen.

I SIKKERHET: De to arbeiderne vinker til fremmøtte etter det strabasiøse døgnet.
ØYSTEIN TORHEIM
nedfiring1.jpg
ØYSTEIN TORHEIM
fast på høgspenten1.jpg
ØYSTEIN TORHEIM
seaking prøver.jpg
ØYSTEIN TORHEIM