Ifølge en fellesnordisk avtale skal passasjerene nemlig ikke få kjøpt mer om bord enn man har lov å bringe i land tollfritt. Personalet i taxfree-butikken skal derfor be om boardingkortet slik at passasjerene ikke kan handle flere ganger.

— Fergeselskapene har fått påpakning for dette flere ganger. De sier at de skal gjøre noe med det, men man har jo reist selv og sett hvor mye kontroll det er. Senest i år har vi gitt beskjed til tolldistriktene om å skjerpe inn, sier Berit Aas, fungerende underdirektør i toll- og merverdiavgiftsseksjonen.

Hun reagerer også da hun får høre at mannskapet på Fjord Line handler i den vanlige taxfree-butikken.

— Det har de ikke lov til. Det står i retningslinjene at ansatte ikke skal kjøpe varene i samme utsalgssted som passasjerene. I så fall bryter de reglene, sier Aas.

Fjord Lines informasjonsdirektør kjenner ikke til at selskapet har fått kjeft fordi de selger mer enn de har lov til på Danmarks-fergen.

— Vi påpeker hele tiden at alle må vise boardingkort. Hvis det ikke skjer, så er det en feil som vi må ta til etterretning, sier han.

Kvamme hevder at taxfree-butikken er stengt for vanlige kunder når mannskapet handler der. BTs kilder sier på sin side at det er helt vanlig at de ansatte handler samtidig med passasjerene, men helst på tidspunkt da det er lite folk i butikken.