Ved politiets sedelighetsavsnitt i Bergen sentrum sitter de med en alvorlig liste etter 17. mai-helgen i Bergen.

Tre voldtektssaker og ett voldtektsforsøk er kommet inn til etterforskerne — i tillegg til en episode med en blotter som skal ha fulgt etter en jente inn i en oppgang.

— Vi jobber med sakene nå. Dette er forhold med høy strafferamme, og vi tar dem selvsagt svært alvorlig, sier Rigmor Isehaug, leder for sedelighetsavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon.

I én av sakene er en 23 år gammel mann pågrepet.

- Plukket opp av bil

Her er voldtektssakene som er kommet inn:

  • Natt til 18. mai: Jente (18) har anmeldt en voldtekt på et overnattingssted i Bergen sentrum. - I denne saken er en 23 år gammel mann pågrepet. Han vil bli avhørt mandag. Jeg kan ikke gå inn i detaljer i saken, og vil heller ikke kommentere om de kjente hverandre, sier Isehaug. Hun forteller at jenten har avgitt politiforklaring og har vært på voldtektsmottaket til undersøkelse.
  • Natt til 18. mai, i 01-tiden: Jente (17) skal ha blitt voldtatt etter at en bil plukket henne opp i Strandgaten. - Cirka klokken 01.40 denne natten fikk noen kontakt med en ung jente som satt og gråt. Hun fortalte at hun var blitt plukket opp av en bil ute i Strandgaten og at hun ble voldtatt, sier Isehaug. Jenten har vært til undersøkelse ved voldtektsmottaket ved Bergen legevakt.
  • Natt til 18. mai i Bergen sentrum: Kvinne på 24-25 år skal ha blitt voldtatt utendørs i Bergen. - Saken kom til oss via opplysninger og er ikke formelt anmeldt. Vi har ikke mye opplysninger fra fornærmede, utenom en kort beskrivelse av gjerningsmannen. Vi jobber med saken og håper å få kvinnen mer i tale, sier Isehaug.
  • Det er mange saker og jeg synes det er trist. Samtidig tenker jeg at det speiler aktivitetene ute. Jeg er glad vi får meldinger om det; i slike saker er vi svært avhengige av hjelp - spesielt fra de fornærmede, sier Isehaug.

- Er det opphopning av slike hendelser rundt 17. mai eller store festdager?

— I forhold til 17. mai ser vi ikke noe mønster. Det varierer fra år til år.

- Russejente befølt

I tillegg til de tre voldtektssakene, har det også blitt anmeldt et voldtektsforsøk og en blotterepisode i løpet av helgen:

  • I 01-tiden natt til 17. mai skal en russejente ha blitt forsøkt voldtatt i Bryggen-området. - Hun forteller at hun er blitt befølt. Foreløpig har vi ikke en god nok beskrivelse av gjerningsmannen til at vi kan gå ut med noe, sier Isehaug.
  • I 23-tiden om kvelden 16. mai skal en jente ha blitt utsatt for en blotter i området ved Sydneshaugen i Bergen. - Blotteren skal ha fulgt etter jenten inn i en oppgang, men hun skal ikke ha blitt antastet ut over den første blottingen, sier Isehaug. Det er bare litt over to måneder siden BT sist skrev om en helg med uvanlig mange voldtektssaker i Bergen. Tidlig i mars i år kom det inn fire voldtektssaker i løpet av en helg. I disse sakene var de fornærmede to 18 år gamle kvinner og to kvinner i 20-årene.

Lederen for sedelighetsavsnittet sier det er stor underrapportering av voldtektssaker.

— Hittil i år ser vi en svak økning, men jeg har ikke de konkrete tallene foran meg, sier Isehaug.