Denne uken var han avhørt av politiet etter at Tor Olav Jørgenvik omkom mandag ettermiddag. 60-åringen var på vei til Mongstad på jobb og kom fra Risasjøvegen og syklet nordover på fylkesveg 57.

— Gjorde det han kunne

Mot ham kom en trailer fra Merkesdal transport. Syklisten befant seg på venstre side av veien nordover, enten i veibanen eller en avkjøringslomme for kjøretøy som kommer nordfra.

— Vi har avhørt sjåføren og han har forklart at han kom rundt svingen. Da oppdaget han syklisten like foran seg og hogg i bremsen. Han har fortalt at han gjorde det han kunne for å unngå sammenstøtet, sier Einar Vatne, lensmann i Lindås og Meland.

Tenker på familien

Da politiet kom til stedet, beslagla de førerkortet til vogntogsjåføren. Nå har han fått det tilbake.

- Betyr det at sjåføren ikke kan lastes for ulykken?

— Det gjenstår fortsatt etterforskning, men det er jo en grunn til at han får førerkortet tilbake. Vi arbeider videre med saken for å klarlegge hvilken fart vogntoget hadde, svarer Vatne.

Fartsgrensen er 60 kilometer på stedet. Sjåføren arbeider for stavangerfirmaet Merkesdal transport.

— Våre tanker går til de etterlatte. Dette er en tragisk sak. Samtidig synes vi det er godt at sjåføren har fått førerkortet tilbake. Han er sykemeldt nå, men vi tar sikte på at han raskt skal være tilbake på jobb, sier Dag Jarle Merkesdal.

45 tonn

Han forteller at vogntoget var på vei fra Mongstad til Stavanger. Ifølge Merkesdal vil ferdskriveren avdekke farten sjåføren holdt like før sammenstøtet. Han opplyser at vogntoget skal ha hatt en vekt på rundt 45 tonn og at bremsesporene skal ha vært på ti meter.

— Jeg tviler på at farten har vært over 60 kilometer i timen, men dette vil nok etterforskningen avdekke. Nå tar vi oss av vår kollega, samtidig som våre tanker går til avdødes familie, sier Merkesdal.