Onarheim er først og fremst kjent som påtaleansvarlig for drapet på Hilda Feste, der en 19 år gammel mann ble funnet skyldig.

2. januar begynner politijuristen i ny jobb, i Advokatfirmaet Kyrre i Bergen. Onarheim ser frem til det, samtidig som han presiserer at han har hatt interessante og gode år i politiet siden han begynte i etaten i Sogn i januar 2002. — Det har vært elleve spennende år, med varierte oppgaver. Nå synes jeg det er på tide og gjøre noe nytt. Derfor tar jeg sjansen, sier han.

Forferdelig og utfordrende

39-åringen har ett års permisjon og kan derfor returnere hvis han ombestemmer seg.

Det siste året har arbeidsdagene hans vært preget av spesielt to alvorlige saker. 2012 startet med at Hilda Feste ble drept i sitt hjem på Os. Den 98 år gamle kvinnen ble voldtatt og drept på kvelden 1. januar. Onarheim ble påtaleansvarlig, og var daglig intervjuet av TV, radio og aviser.

— En forferdelig sak som var faglig utfordrende. Det var et stort apparat som ble satt i gang fra politiets side. Det hadde en voldsom tyngde, og drev etterforskningen fremover. Alt som skulle gjøres, ble gjort. Vi tvilte vel aldri på at saken ville bli oppklart, men det var viktig at det skjedde raskt, sier Onarheim.

- De fleste er vanlige mennesker

I høst har han hatt ansvaret for etterforskningen av voldtekten av en ung kvinne utenfor Den Nationale Scene i sommer. Også det var en sak som vekket følelser i Bergen. To menn er siktet og sitter varetektsfengslet.

Jeg har endret min oppfatning av kriminelle. De fleste er vanlige mennesker, som har gjort handlinger som kan forklares og forstås ut fra deres bakgrunn

- Hva er den viktigste erfaringen etter tiden i politiet?

— Jeg har endret min oppfatning av kriminelle. De fleste er vanlige mennesker, som har gjort handlinger som kan forklares og forstås ut fra deres bakgrunn. Ting har gått galt i deres liv, ofte med bakgrunn i rus. Jeg har fått mer sympati med dem. De fleste er i hvert fall ikke utpreget onde mennesker, selv om noen har begått grufulle handlinger, sier han.

Sparer ikke når det gjelder

Norsk politi har fått hard kritikk de siste årene, spesielt etter 22.juli 2011. Onarheim slutter seg til gruppen som mener at politiet kunne ha gjort mer, dersom de hadde mer ressurser.

— Det er frustrerende å vite at saker kunne ha blitt løst hvis det var flere etterforskere. Når det er sagt, er det viktig å huske at politiet sparer ikke på noe i de alvorligste sakene. Etterforskningen av drapet på Hilda Marie Feste er jo et eksempel på det.

- Hva skal du drive med nå, da?

— I all hovedsak sivilrett, men antagelig også noen oppdrag som bistandsadvokat. Jeg mister derfor ikke helt kontakten med strafferetten, svarer Onarheim.

Og så vil du tjene mer penger?

— Muligheten for økt lønn er jo til stede, og det er selvsagt ikke negativt. Men det er ikke penger som er årsaken til at jeg skifter jobb. Først og fremst er det et ønske om å gjøre noe nytt. Så får vi se om jeg trives med det.

Enig med Onarheim? Diskuter under: