— Det er en drøm jeg har båret på i mange, mange år, sier femtiåringen og lar blikket gli over Myrdal i det sentrale Åsane. 120 mål av dalen er hans, kjøpt for et år siden. Myrdal var inntil nylig en grønn bondeidyll så vidt tilbaketrukket fra vrimmelen rundt Åsane Senter, Arken og IKEA, men nok til at her var det stillheten og fuglesangen og det fine kulturlandskapet som var de fremtredende kvalitetene.

Nå slukes bø og beitemark av grådige gravemaskiner, knaus og hammer flates av dynamitt og bulldosere, og visste man ikke bedre, kunne man lett forestille seg at det var mer betong, mer glass, mer asfalt og kommers som skulle erstatte smørblomst og karse og brekende lam.

Myke verdier

Men selv om Myrdal er i forandring, er det fortsatt de myke verdiene som skal få dominere. Bak Vestlandshallen bygges nettopp nå to nye kunstgressbaner, og går Tore Andersens drøm i oppfyllelse, skal hele området bli en eneste stor park for lek, idrett og friluftsliv.

Klatrevegg, turstier, speiderleir, ishall, håndballhall, toppidrettsgymnas, sandvolleyballbaner, sykkelløyper. Og slalåmbakke av plast. Alle disse aktivitetene ser Tore Andersen for seg i hjertet av bydelen med snart 40.000 innbyggere.

— Bare fantasien setter grenser for hva vi kan få til, og er vi kreative, vil vi kunne bygge inn enda flere tilbud enn det forslaget vårt skisserer, sier Andersen.

Han er av blitt beskrevet som en hardkokt forretningsmann, og hans moral er flere ganger blitt forsøkt trukket i tvil. Omtalen, som han opplever som urettferdig, har gjort ham mediesky og forsiktig.

— De som skriver om meg, kjenner meg ikke, sier han.

- Dette brenner jeg for

Nå stiller han opp, ikke først og fremst for å korrigere eller nyansere bildet av seg selv, men fordi han brenner for prosjektet.

— Jeg liker ikke å være i rampelyset, men dette brenner jeg så sterkt for at jeg gjør et unntak. Får vi dette til, vil det ikke bare komme Åsane, men hele Bergen til gode, sier Tore Andersen.

Han har vært selvstendig næringsdrivende i ti år nå, med barnehageutbygging som spesialfelt. Også i Myrdal kommer det barnehage, den største i Bergen og den første med døgndrift. Den skal stå ferdig om et år.

Når resten står ferdig, og i hvilken grad alt lar seg realisere, er et åpent spørsmål. Tore Andersen erkjenner at deler av det kan bli vanskelig å finansiere, og i prosessen er man innstilt på at noe kan falle bort, mens noe annet kan bli lagt til. Vannland er en slik funksjon som det er aktuelt å rydde plass til.

Vil bruke av egne penger

Tore Andersen er selv innstilt på å bruke noen av de pengene han har tjent, på å se drømmen bli realisert. Det er en god begynnelse og en forsikring om at det er substans i planene, for Andersen har gjort det usedvanlig godt. Ville han, kunne han ha lagt beina på skammelen og ikke bekymret seg et sekund mer i livet, iallfall ikke for mat på bordet og tak over hodet.

— Ja, jeg har vært heldig, jeg har vært kjempeheldig. Jeg har hatt flaksen på min side og investert i de rette prosjektene, insisterer barnehageutbyggeren.

Ikke alle vil være i stand til å se idealisten i ham, men han bedyrer at det er bydelens beste og ønsket om å gi innbyggerne en unik tumleplass med mangslungne muligheter som i dette tilfellet er drivkraften.

— Ja, det er det. Kan du tro at det går an å tjene penger på dette, da? sier han og sveiper med en håndbevegelse over det som kan bli en arena for allsidig livsutfoldelse, men også en unik sosial møteplass for Åsane-innbyggere i alle aldre om noen år.

STORE PLANER: Skisse over idretts- og friluftsparken, slik den er tenkt utformet. ILLUSTRASJON: OPUS BERGEN AS
HAR EN DRØM: Tore Andersen er ikke blant dem som stiller opp på bilder i avisen i tide og utide. Denne gangen gjør han det, fordi han har en drøm som han brenner for og er fast bestemt på å få realisert. Til høyre Tore Jensen ikonsulentselskapet Opus Bergen AS.
EIRIK BREKKE