4. mars skal den kinesiske jenten ha reist fra hjemlandet med fly til København.

Der skal hun ha møtt en mann, som bor i Bergen. Han ble kontrollert 8. mars da han landet på Flesland. I bagasjen hadde han jentens pass og id-kort, men ikke jenten, som skal være født i Xinjiang i Kina.

— Kan være i Oslo

Politiet fremstilte han for varetektsfengsling. I fengslingsmøtet i Bergen forklarte han atjenten var hans datter og at han hadde reist med henne fra København til Brussel.

Der forlot han henne 8. mars, og han ba henne om ikke å snakke med andre enn politiet.

— Vi har grunn til å tro at hun kan være i Oslo. Dokumentasjon fra SAS viser at en person med navnet Yibulayin Akeda landet på Gardermoen 7. mars ca kl. 13.15, altså dagen før hennes angivelige far sa han hadde forlatt henne i Brussel, sier Rudolf Christoffersen, politiadvokat i Hordaland politidistrikt.

Alene eller med andre

Politiet er nå svært interessert i å komme i kontakt med personer som var på flyet fra København til Oslo, og som kan ha observert henne. Derfor etterlyser de henne med navn og bilde.

— Detvil for den videre etterforskning være viktig å få klarlagt om hun reiste alene eller om noen fulgte henne på flyet, sier Christoffersen.

Politiet har ennå ikke fått sjekket passasjerlistene på det aktuelle flyet.

- Tror du hun ville ha skilt seg ut dersom hun kom alene til Gardermoen?

— Det er vanskelig å si, men vi ser ikke bort fra at hun kan ha kommet gjennom passkontrollen uten å bli kontrollert, ettersom hun kom fra København.

Ingen asyl

Ifølge Christoffersen har politiet kontaktet mannen etter at de ble kjent med at en person med hennes navn hadde vært på flyet til Oslo.

— Han ønsket ikke å forklare seg til oss, sier Christoffersen

- Tror du det kan ha tilstøtt henne noe?

— Det er vanskelig å si, men hun har altså ikke sitt pass, så vidt vi vet, svarer han.

Politiet i Bergen har fått bekreftet at ingen med hennes navn har flydd fra Brussel til København. Verken dansk eller belgisk politi har noen informasjon om henne.

— Vi har også fått bekreftet at ingen kinesiske statsborgere har søkt om asyl i Norge i det aktuelle tidsrommet, sier han.

Motsetter seg fengsling

Den siktede mannen avviser at han holder jenten skjult eller solgt henne. Han har forklart at han forlot henne i Brussel fordi hans kone og datter skulle få tid til å venne seg til tanken om at hun skulle komme til Bergen.

Ifølge mannen er det tradisjon for at foreldrene bevarer barnas pass, heter det i kjennelsen fra fengslingsmøtet i Bergen tingrett.

Lørdag 10. mars ble han varetektsfengslet i to uker med brev og besøksforbud for å ha berøvet jenten hennes frihet. Fredag ber mannen om at han varetektsfengsles videre.

— Han vil motsette seg videre varetektsfengsling, sier Steinar B. Yndestad, mannens forsvarer.

ETTERLYST: Politiet ber om at de som har tips om Yibulain Akeda kontakter politiet i Bergen på 55 55 66 00. Dette bildet er fra jentens pass.
POLITIET