Svensken ble sist sett da han spiste middag med sin bror i byen Motala 31. august. Nyman sa farvel til sin bror og skulle hjem og pakke. Neste dag hadde han planlagt å reise til Norge for å jobbe.

Siden har ingen sett ham.

Høyst uvanlig

— Vi vet ikke engang om han forlot Motala. Det er som om han er forsvunnet fra jordens overflate og opphørt å eksistere, sier kriminalinspektør Bo Pettersson ved Motala politistasjon.

Han har arbeidet med mange tilsvarende saker tidligere, men mener denne skiller seg ut.

— Nyman forsvant på et veldig rart vis, sier Pettersson.

Den savnede har tidligere arbeidet som sveiser i Bergen. Før han forsvant, hadde han nevnt for familien at han ville jobbe for et norsk bemanningsforetak. Nyman skulle begynne i jobben 1. september.

Det var Nymans søster som meldte ham savnet 14. oktober, da han ikke hadde gitt lyd fra seg på drøyt seks uker. Nyman har aldri forsvunnet på denne måten tidligere.

Vil sjekke norske spor

Nyman er nå etterlyst i hele Sverige og Norge. Svensk politi har ennå ikke fått undersøkt om det finnes elektroniske spor etter ham her til lands.

— Det er vanskeligere for oss å skaffe slik informasjon i Norge enn i Sverige, ettersom det krever domstolsbehandling, sier Pettersson.

Svensk politi vil ikke få tilgang til mobilspor, slik saken står nå.

— Politiet får ikke tilgang til mobildata så lenge bare er snakk om en savnet-melding. Slik tilgang gis bare når man mistenker at det ligger noe kriminelt bak forsvinningen, sier Tove Lian Mathiesen, leder for vold- og sedelighetsavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon.

Famler i blinde

Norsk politi har søkt etter Nyman i alle tilgjengelige registre, uten å finne noe.

— Foreløpig famler vi i blinde. Det er slett ikke sikkert at han er her i landet engang, sier Mathiesen.

Foreløpig mener politiet at det ikke er grunn til å tro at den savnede er blitt utsatt for noe kriminelt.

Alle som kan ha informasjon om den savnede, bes ringe Hordaland politidistrikt på telefon 55 55 63 00. Hvis du ikke ønsker å snakke med politiet, kan du også ringe Bergens Tidende på telefon 02211 (e-post 2211@bt.no).

SAVNET: Jouni Nyman ble sist sett i Sverige 31. august.
Svensk politi