• Mye verre enn i fjor, sier skadedyrbekjemper om rotteinvasjonen i Bergen.

Hele 18.121 rotter har gått i fellene til skadedyrfirmaet Anticimex i Bergen i år. Over 4000 av dem ble kverket i løpet av de siste seks ukene.

— Det er mye. Vi har sett veldig mange rotter allerede i år, og det ligger an til å bli flere i vinter enn i fjor, sier Frode Thuland i Anticimex.

Konsulenten har vært på rottejakt i Bergen i 18 år nå. I dag har firmaet 143 såkalte «WiseTrap»-feller plassert i kummer rundt om i sentrum og ulike bydeler.

— Det er i kummene de lever. Rundt 90 prosent av byens rotter befinner seg der, sier han.

- Midt i «rottetopp»

Fellene som firmaet tok i bruk i fjor, installeres i kloakkummer og skyter pigger ned på rottene som løper forbi. De ihjelklemte rottelikene blir skylt ut med vannet. Se video øverst i saken!

De nye fellene gjør det mulig å telle hvor mange rotter som faktisk stryker med. Det kunne man ikke før, opplyser Thuland.

— Derfor kan det være vanskelig å gjøre sammenlikninger. Men jeg kan likevel trygt si det er langt flere rotter i år. I fjor registrerte vi lavere aktivitet og hadde færre utrykninger, slår rottefangeren fast.

Han forklarer at høyseongen for rotteinvasjonene pleier å være like før sommeren og litt senere på høsten.

— Jeg tror nok vi er midt i en «rottetopp» nå. Men vinterkulden vil jo heldigvis ta livet av en del når den kommer, sier han.

Matkasting og graving

Rotteproblemer er ikke noe nytt problem i Bergen. I 2007 flimet BT rottene som løp rundt på Nygårdstangen. Ingar Tveit som var byveterinær på den tiden ba bergenserne slutte å kaste mat:

I 2008 fikk graving i Byparken i forbindelse med byggingen av bybanen, skylden for en rotteinvasjon i Bergen.

Se rottene løpe rundt i Byparken her:

— Flest rotteskader i Hordaland

Nye tall fra Gjensidige viser at Hordaland ligger på toppen over innmeldte skader forårsaket av rotter og mus.

I fjor ble nærmere 500 rotteskader meldt inn til forsikringsselskapet, til en samlet prislapp på 25 millioner kroner. 85 av skadene var i Hordaland, mens Rogaland hadde 62 og Oslo 52 registrerte tilfeller.

Informasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll, er overrasket over at Hordaland har flere innmeldte rotteskader enn Oslo.

— Det kan være flere grunner til at Hordaland peker seg ut. I Bergen er det mange gamle bygninger, og flere av dem har grunnmur bestående av gråsteinsmurer. I tillegg har vi har nærhet til sjø og gamle rørsystemer gjør det enkelt for rottene å ta seg inn i eldre hus, sier han.

Gjensidige har allerede fått merke at det kryr med rotter på Vestlandet i år.

— Med kaldere vær har vi allerede fått meldinger fra fortvilte kunder som har oppdaget ubudne gjester i hus og hytter, sier Voll.