• Det er dødsgøy å fortelle om Jesus, mener tenåringene Anette Jensen og Kjersti Hermansen fra Bergen. De to siste ukene har de til og med gått rundt med vaskebøtter for å vise at Jesus elsker både dansker og tyskere.

Anette og Kjersti er to av 150 ungdommer fra Levende Ord Bibelsenter i Bergen. De har brukt første del av sommerferien på en moderne misjonsferd i Aarhus og Berlin. Struttende av frimodighet og overbevist tro tar ungdomsgjengen svært så utradisjonelle midler i bruk for å fortelle om Jesus.

Både i Aarhus og Berlin handler EuroTeam, som opplegget kalles, om både show, hardrock, drama med engler og demoner for å illustrere kampen mellom det gode og det vonde, vindusvask, rockeringer, ansiktsmaling, dampende discodans og stille samtaler for å vitne om Herren.

«Ask me about Jesus» står det på T-skjortene deres. I Aarhus fant vi Jesus-ungdommene fra Bergen overalt i sentrumsgatene — syngende, dansende, smilende og i samtaler med tilfeldige dansker som stoppet opp. For midt i alt Jesus-levendet mangler det ikke på ungdommelig frimodighet til å ta kontakt. Straks det stopper noen, dukker en ungdom fra Levende Ord opp for en prat. Et smil, håndtrykk, litt hei og hå - og så er samtalen om Jesus i gang.

Bygatene som katedral

— Vi vil gjerne fortelle dere om Jesus. Han elsker dere og kan gi dere et helt nytt liv, er gjennomgangsmelodien i gågatene og på Rådhusplassen, som de unge har valgt som utendørs katedraler i Bergens vennskapsby Aarhus.

Euroteam er blitt en fast turné sommerstid for de unge i Bergens største frikirkemenighet. I år ble altså 150 ungdommer fra 13 år og oppover med, fordelt på tre busser.

— Hensikten er både miljøbygging blant menighetens unge, hjelpe dem til å vokse som kristne, og samtidig vitne om sin frelser for andre, forteller menighetens ungdomspastor Tor Håkon Eggen. Han gløtter bort på et par unge i ivrig samtale og legger til: - Men det viktigste med EuroTeam er jo å fortelle andre om Jesus.

Demoner og engler

Bergens Tidende møter første gang Jesus-ungdommene på Det Lille Torv, som forener fem av gågatene i Aarhus sentrum. Solen steker, men varmen er ingen hindring når målet er å presentere Jesus. På torget er det ingen lange prekener. Ungdommene tar frem fotballer og hoppetau og inviterer andre til triksing og trim.

I grupper inntar de gatens alter, synger, danser og hopper, mens andre går stillferdig rundt for å snakke med folk. Virkemidlene er sterke. Særlig i dramainnslagene, der sminkede engler i hvitt og demoner i svart kjemper mot hverandre, og Jesus fremstår som seierherren og symbolet på at det gode overvinner det vonde.

Mange går bare forbi uten å registrere de unge evangelistene og deres budskap. Andre stopper opp og er nysgjerrig på den åndelige invasjonen fra Bergen.

Syv ble frelst

14-åringene Stine Tamlag, Helena Bratlie, Ada Thorsheim og Sandra Sivertsen velger å bruke tiden på torget til å snakke med danske jevnaldrende om sin tro og Jesus. De bruker dagens ungdomsspråk. Jesus er både dødskul og dritkul når budskapet formidles av ivrige tenåringer.

— Jo, det er veldig gøy, men samtidig veldig utfordrende å snakke om Jesus. Ofte er det andre unge som tar kontakt med oss. Vi løper i alle fall ikke etter noen og trer budskapet nedover skuldrene deres. Men vi vil fortelle at Jesus kan gi et nytt liv, at de må ta imot Jesus for å komme til himmelen og sånn, forteller de.

Kvelden før ble syv dansker frelst på Det Lille Torv, forteller Sandra. Hvordan kan dere vite det, spør BT-journalisten. - Jo, de sa at de tok imot Jesus. Og da er de frelst, parerer hun.

En drittjobb for andre

Mens noen synger, danser og vitner, trekker andre seg litt unna og tilbyr ansiktsmaling til barn. Samtidig tar Jeanette Evensen med seg rockeringen og to ballonger og utfordrer andre unge til en uhøytidelig dyst midt i lørdagsmylderet. Også det til ære for Jesus.

En annen jentegjeng utstyrer seg med bøtter og vaskemidler for å vaske vinduer i forretningene i gågaten. De får napp i Nordeas bankfilial og går iherdig til verket.

— Dødsgøy, selv om vindusvask egentlig er en drittjobb. Men dette er en måte å vise at vi er snille, gjør noe for andre og velsigner dem, forteller Anette Jensen.

Show på Rådhusplassen

Om kveldene samles EuroTeam-gjengen til utendørs show med skikkelig decibelfaktor. Ja, det kalles ikke friluftsmøte, men show på Rådhusplassen. Igjen danses det, englene og demonene møtes til ny dyst, og hardrockbandet kliner til med Jesusrock så det virkelig suger i bygatene.

Innimellom kommer unge frem med korte vitnesbyrd om Jesus. En forteller at hun samme morgen ble helbredet for soleksem på armen etter at vennene bad for henne i bussen. En annen at Jesus er hennes personlige venn, og at veien til himmelen ligger åpen akkurat i kveld. Budskapet er nok en gang like klart som det er enkelt: Jesus elsker deg og vil gi deg et helt nytt liv og innhold.

De 150 ungdommene fra Levende Ord betaler selv turen. 3500 kroner er prisen for to intense uker med hverandre og med Jesus. Men det er verdt det, sier alle Bergens Tidende snakket med. De bor på flatsenger i en svær idrettshall, er inndelt i små grupper, der alle følges tett opp av sin teamleder. Reglene for hva de kan gjøre på egen hånd er strenge.

Det slår oss at ingen av de 150 faller for fristelsen til å flippe ut. Også at ingen av dem røyker, eller forsøker å sjekke opp en kjæreste underveis. Det siste har lederne bedt dem holde seg unna, betror noen oss. For på EuroTeam skal alle ha samme fokus: Jesus. Og bare Ham.

VASK FOR JESUS: - Vindusvask er en drittjobb, men viser at vi er snille, gjør noe for andre, og velsigner dem, forteller (fra venstre) Silje Marie Hansen, Anette Jensen og Line Aadland.<br/>Foto: KNUT EGIL WANG