SILJE VESTVIK

Navn: Berit Bentzrud

Alder: 48 år

Sivil status: Skilt

Aktuell: Er daglig leder og grunnlegger av Café Opera, som begynner feiringen av sitt 20-års jubileum i dag.

— Jeg skulle egentlig bare ha en pause fra studiene på et år eller to, ler Berit. Hun var en av de seks studentene som startet Café Opera i 1985. Siden er hun blitt i det hvite hjørnehuset på Engen.

— Arbeidet ble veldig oppslukende og gøy. Det var også vanskelig å komme seg ut av det, så det ble nå bare sånn, forteller hun. At det er to tiår siden dørene åpnet for første gang, er verre å forstå.

— Det føles ikke så lenge siden, selv om det gir et litt skremmende perspektiv at døtrene og sønnene til dem som var med på å starte Opera har begynt å gå her. Men det er jo gøy også! smiler Berit.

Daglig leder har hun vært siden midten av 90-tallet. Det innebærer mye papirarbeid, administrasjon og altmuligfiksing. For ikke å snakke om alle beskjedene om ting som må ordnes som ligger under det gjennomsiktige skrivebordsunderlaget på kontoret. I tillegg hjelper hun til når de roper fra baren eller kjøkkenet.

— Det er morsomt, men utrolig slitsomt. Jobben er heftig, ingen tvil om det. Du kan få telefoner klokken fire om natten og klokken syv om morgenen. Men selv om jeg kan bli trøtt og sliten, så kjeder jeg meg aldri.

Matlaging er terapi

Berit liker seg så godt på Opera at hun ofte er der selv når hun har fri iblant. Sånn er det når du lager deg ditt eget utested.

— Vi hadde lyst til å starte en plass der vi hadde lyst til å gå selv. Et sted der man kunne få en kopp kaffe helt til stengetid, eller drikke øl, eller høre en konsert. Vi ville blande alle de tingene, sier hun.

For Berit lå det egentlig i kortene hele tiden at det ikke var statsviter hun skulle bli, selv om det var det som sto på studentbeviset. Etter at hun kom fra Kristiansand til Bergen for å studere, var hun aktiv i det meste som fantes av kultur- og studenttilbud. Hun jobbet på Hulen, i klubben på Fantoft, satt i radiostyret og kulturstyret i Samskipnaden. Og var det noe som skulle skje, satt hun som regel i arrangementskomiteen. Å lage mat har hun likt siden hun var liten, og noe av det kjekkeste hun gjør på Café Opera er å komponere nye retter til menyen.

— Alle i min familie er flinke til å lage mat. Jeg er oppdratt til det, og for meg er det en slags terapi og en måte å være kreativ på. Vi fikk lov til å prøve oss fra vi var små, og om det ikke alltid ble like godt, så var det lov, det også!

Interessant hverdag

Det er først når hun forlater byen at hun tar seg ordentlig fri. Berit har reist mye hele livet, og liker seg best i storbyer der det er mye å smake på og oppleve. Å ligge på stranden i tre uker har hun lite til overs for. I voksen alder er det blitt flere interrailturer.

— Jeg elsker følelsen av å bare hoppe på toget, sier hun.

Nå gleder daglig leder seg til å feire de første 20 årene på Opera med et stort kulturprogram. På søndag blir det fest for alle som har jobbet der. Å spore opp alle har vært et tidkrevende detektivarbeid, for det er ikke få som har vært innom siden begynnelsen. Berit tror at grunnen til at både hun og så mange andre trives på kafeen, er den store variasjonen i arrangement og arbeidsoppgaver, og det gode miljøet.

— Det er alltid noe nytt, alltid noen nye, engasjerte folk som brenner for det de driver med. Det gir en god følelse av at det skjer noe. Hverdagen er så interessant! sier Opera-entusiasten.

ENGASJERT: Berit Bentzrud var en av de seks som startet Café Opera for 20 år siden, og er i dag daglig leder for kafeen og utestedet. Nå gleder hun seg til gjenforeningsfesten på søndag. <br/>Foto: KNUT STRAND