— Det må jo finnes en hake her, sier Julio Riveras der han står med tre gratisbilletter i hånden.

Han, konen og sønnen har nettopp landet på Flesland fra Oslo. Ved 7-eleven kiosken like ved utgangen fanget skiltet med påskriften «Gratis bussbillett» oppmerksomheten deres.

— Vanligvis tar jeg flybussen til Tide. Jeg har aldri lært meg avgangstidene til Flybuss Bergen, og så synes jeg de virker litt kaotiske, sier Riveras.

Men den nye offensiven til FlybussBergen virker på den lille familien.

— Det er jo et godt tilbud. Men om det ikke var gratis ville jeg nok ikke stoppet, sier han.

Passasjertopp onsdag

Iseias Mehari, som har vært bussjåfør hos Flybuss Bergen siden oppstarten for tre år siden, er den som har ansvaret for å dele ut gratisbilletter onsdag kveld.

— Vi har stått her siden mandag. Det var nok den beste dagen til nå, sier han.

Etter februar måned er over, vil billettene selges hos 7-eleven og Narvesen på Flesland.

Mehari må holde seg innenfor streken som markerer skillet mellom kiosken og resten av flyplassen. Går han utenfor og gir bort billetter, får han tilsnakk fra Avinor, forteller han.

— Stemningen er bra

Lufthavnsjef Aslak Sverdrup i Avinor mener det er en god ide for FlybussBergen å selge flybussbiletter gjennom Reitan-eide kiosker.

— Som en del av løsningen har de fått innvilget en markedsplass i to uker hos 7-Eleven og Narvesen på Flesland. Det vil si at det står en person passivt i kioskene som svarer på spørsmål hvis det kommer noen. De har også mulighet til å ha promoteringsmateriell i kioskene, sier Sverdrup, som oppfatter at stemningen mellom Avinor og FlybussBergen nå er bra.

— Det er veldig kjekt at vi har fått til et slikt distribusjonsnettverk. Vi har jobbet lenge med avtalen, sier daglig leder Robert Aasmul i FlybussBergen.

- Hvor viktig økonomisk sett er denne avtalen for dere?

— Det er en sterk hånd for oss å holde i. Når vi ikke kan informere de reisende om trafikktilbudet på flyplassen, er det viktig for publikum å vite hvor bussen står.

- Det må jo koste mye å dele ut gratisbilletter?

— Nei, egentlig ikke. En gratis tur gjør at kunden kommer tilbake. Det er en kjempegod investering.

FLYBUSSKAMPEN: Tide har i mange år hatt monopol på flybuss i Bergen, og helt siden oppstarten har det vært mye rot for utfordreren FlybussBergen på Flesland. Senest tapte de mot Avinor i Oslo tingrett, en sak de tok til retten etter at de tapte anbudet om holdesplass på lufthavnen. Her var det Tide som trakk det lengste strådet. Daglig leder Robert Aasmul i FlybussBergen fremst i bildet.

Gidder ikke gå til hotellet

Tides trafikk har ikke hatt noe nevneverdig fall på grunn av av konkurrentens gratisbilletter, ifølge konsernsjef Roger Harkestad.

FlybussBergen har av— og påstning ved hotellet på Flesland, mens Tide står like utenfor ankomsthallen.

Harkestad bekrefter at flere som har fått tildelt FlybussBergens gratisbilletter velger å kjøre med dem i stedet.

— Det stemmer at noen kommer til oss med gratisbilletter, ja. Når vi så forteller hvor bussen står, så velger de heller å dra med oss på grunn av distansen, sier Harkestad.

- Frykter dere økt konkurranse som følger av FlybussBergens nye markedsføringskanal?

— Nei. Vi holder fokus på vårt eget produkt og har bygget opp det vi mener er gode salgskanaler, med både billettautomater og en egen app. Vi føler vi ligger et hestehode foran konkurrenten når det gjelder valg av salgskanaler.

10.000 gratisbilletter

De fleste som stopper opp på Flesland onsdags kveld er studenter og unge.

— Til nå har vi delt ut 958 billetter. Planen er at vi skal dele ut 10.000, sier han.

— Mange er overrasket over at det er gratis, og lurer på hva haken er. Men det eneste de trenger å gjøre, er å¨skrive navn og e-postadresse på baksiden av lappen før de gir den til sjåføren, sier han.

Mange lurer også på hvorfor holdeplassen til busselskapet ligger så langt unna. Siden mandag 27. januar har Flybuss Bergen vært forvist bort til ClarionHotelBergen Airport, omlag hundre meter fra utgangen.

— Da må jeg bare svare at vi midlertidig har mistet holdeplassen.

DELER UT: Iseias Mehari gir gratisbilletter til alle som vil ha. Til nå har cirka 1000 blitt delt ut.
HELGE SKODVIN