Søndag falt det 33 cm snø på et døgn. Det er det største snøfallet på et døgn på 74 år (se egen sak). Når det faller så mye snø, så må brøytebilene ut. Og ikke bare én gang.

— Søndag måtte vi ut og brøyte to ganger, og vi måtte strø to ganger. Vanligvis holder det med en gang, sier samferdselsdirektør Ove Foldnes i Bergen kommune.

En million

Det koster penger: En vanlig brøyting koster 350.000 kroner, mens det koster 150.000 kroner å strø. Regningen for å fjerne søndagens snømasser to ganger blir dermed en million kroner.

Det betyr at kommunens avsatte midler til brøyting er brukt opp. Blir det mer snø i løpet av våren, vil det gå ut over vedlikeholdet av veier til sommeren.

— Vi bør ikke ha flere snøfall nå. Da vil det gå på bekostning av sommervedlikeholdet, så som tetting av hull i veier, og vedlikehold av grøntareal, sier Foldnes.

— Dette viser hvor sårbar kommunens økonomi er. Jeg har fått et langt mindre romantisk forhold til snø nå enn før. Snø kan fort bety sprengte budsjetter, sier byutviklingsbyråd Lisbeth Iversen.

Over Foldnes understreker at selv om det skulle snø hver eneste dag de neste to ukene, så vil veiene bli brøytet selv om det egentlig ikke er satt av penger til det.

— Ingen skal være i tvil om at vi fjerner snøen som kommer, sier han.

Ikke ekstremvær

Kommunens totale brøyte- og strøbudsjett er på 17 millioner kroner. Da er det beregnet mellom seks og syv snøfall, samt beredskap for strøing og brøyting hele sesongen. Det er strøing som tar det meste av budsjettet, mens beredskap er en stor pott. Mellom 14. oktober og 14. april har kommunen døgnberedskap, noe som koster 26.000 kroner hvert døgn.

Når brøytebudsjettet vedtas, gjør man det ut fra hvor mye snø det var året før. Ekstreme værsituasjoner tas ikke med i beregningen. Men denne vinteren har faktisk ikke vært så galen, skal vi tro Foldnes.

— Vinteren har stort sett vært normal, men det har vært mye regn. Regn og mildvær er en fordel for oss. Januar var jo veldig, og da brukte vi ikke så mye penger, humrer han.

Nytt anbud på gang

Bergen kommune har satt ut mesteparten av brøytingen og strøingen til private firma. Kommunen har syv brøytebiler, mens det er rundt 70 private biler på veiene. Nå skal oppdraget igjen ut på anbud.

— I anbudet vi lyser ut neste år, vurderer vi å inkludere sommervedlikehold også, opplyser Foldnes.