— Vest-afrikanere har tilnærmet monopol på salg av heroin i Bergen. De er tilpasningsdyktige og vanskeligere å avsløre enn tidligere, sier Katrine Engelsgjerd Eikestad, politiadvokat ved Seksjon for organisert kriminalitet i Hordaland politidistrikt.

For fire år siden kom nigerianske menn fra Oslo og begynte å selge narkotika i Bergen. Det skjedde etter at oslopolitiet hadde aksjonert mot dem ved Akerselva. Bergen ble et nytt marked. Selgerne var unge, mange av dem asylsøkere, og de tok sjanser ved å selge åpenlyst i Nygårdsparken. Nå er metodene endret.

— Nå skjer salget mer i det skjulte, sier Eikestad.

Siden 2009 er 106 nigerianske borgere anmeldt for narkotikakriminalitet i Bergen. Totalt er det snakk om 180 forhold, får BT opplyst fra analyse- og registerseksjonen ved Hordaland politidistrikt.

Heroin for 1,7 mill

De to siste månedene er det avsagt tre dommer mot fire menn fra Nigeria i Bergen tingrett. De er dømt for salg eller hvitvasking av 1,7 millioner kroner. Retten mener pengene har kommet fra heroinmisbrukere i byen. Dessuten kommer det opp flere saker mot vestafrikanere i Bergen tingrett eller Gulating lagmannsrett i løpet av høsten.

— Det er ingen tvil om at det er vestafrikanerne som er helt sentrale i salget av heroin i Bergen, sier Eikestad.

692.999 i bagasjen

Konstituert statsadvokat Rudolf Christoffersen deler hennes oppfatning. En rekke dommer viser nære kontakter mellom vestafrikanere pågrepet i Bergen og landsmenn dømt for alvorlig narkokriminalitet.

— Men det er vanskelig å si nøyaktig hvordan nettverkene er bygget opp, sier Christoffersen.

Nylig førte han en sak mot to nigerianske menn. En 35 år gammel mann ble dømt til fengsel i to år for heroinsalg i fjor høst, mens en 34-åring ble tatt med 692.999 kroner på Flesland 17. oktober i fjor. Han var da på vei til Polen.

Retten fant ham skyldig i hvitvasking av narkopenger. Mannen anket dommen. Han sa at han ikke visste at han hadde penger i bagasjen. Han skulle bare levere en pakke til en person i Polen. Da han ble avslørt ringte han imidlertid til en person som kort tid etter ble pågrepet med heroin og 147.000 kroner i kontanter i en bolig på Løvstakksiden.

1600 kontakter

Tre andre landsmenn ble også pågrepet i leiligheten og er dømt eller tiltalt for narkokriminalitet.

I dommen kom det frem at det hadde vært mer enn 1600 kontakter mellom de ti mest kjente rusmisbrukerne i Bergen og 34-åringen som ble tatt med 692.999 kroner.

I BAGASJEN: 692.999 kroner ble funnet i bagasjen til en nigerianer på Flesland i fjor. Bergen tingrett mener pengene stammer fra heroinsalg.
TOLLVESENET

— Mobiltelefoner brukes flittig til å avtale salg. Vi vet at selgerne ofte avtaler å møte rusmisbrukere i sentrum for å overlevere narkotika, gjerne rundt Nygårdsparken og i området fra Vetrlidsallmenningen til Jernbanestasjonen, sier Eikestad.

Stoff i kroppen

BT er også kjent med at en rusmisbruker fikk stoffet levert ved bussholdeplassen ved Sandviken sykehus.

— Selgerne er i leiligheter i alle bydeler, og de er svært forsiktige. Det kommer stadig nye personer inn, og hovedmennene flytter på seg. Når stoffet skal transporteres, ser vi at det ofte befinner seg i kroppen på selgerne. De bruker selv sjelden stoff, og er derfor ikke så enkel å ta som selgere som selv er rusmisbrukere, sier en spaner til BT. Driver med tørrfisk og biler

Mobildata viser hvordan en dag på jobben kan fortone seg for den 35 år gamle heroinselgeren.

17. september 2012 var det 45 kontakter mellom hans telefon og flere kjente narkomane i Bergen. En dag en måned senere var det 49 kontakter fra hans telefon.

— Trafikkdata fra telefonene deres avslører at de ofte befinner seg i sentrum på dagtid, kommenterer Eikestad.

Rudolf Christoffersen har hatt en rekke saker mot vest-afrikanere som har vært siktet, tiltalt og dømt for narkotikakriminalitet. Han trekker frem en dom fra i fjor som han mener illustrerer hvordan de nigerianske nettverkene opererer med base i flere land.

Telefoner som kundelister

— Hovedmennene var nigerianere bosatt i Nederland. De hadde fått tildelt Bergen som sitt marked. Kurerne var tyske borgere. Mottakerapparatet i Bergen var nigerianer med falsk identitet. Han bodde i Bergen, hadde arbeid her og var gift med en norsk kvinne som ikke kjente til hva han drev med, sier Christoffersen.

I SOKKEN: 80.000 kroner ble funnet hjemme hos en nigerianer i Bergen. Pengene stammet fra narkotikasalg og lå i en sokk.

— Jeg har flere eksempler på at afrikanske menn har giftet seg med norske kvinner som ikke har visst hva de drev med, legger han til.

Politiet opplever at flere av dem de tar, har vært i Bergen og reist fra byen, for så å komme tilbake, mens telefonene de bruker til salg har vært her i byen.

— Vi antar at telefonene blir overtatt av andre innenfor de samme nettverkene, eller de kan bli solgt til nye. De fungerer som rene kundelister, sier Eikestad.

Tørrfiskhandel og biler

Hun forteller at politiet har sett at flere av de vest-afrikanske mennene som er dømt for heroinkriminalitet har tilknytning til Polen.

— Mange av dem har ektefelle eller stifter familie der. Det finnes eksempler på at vest-afrikanere også driver annen lovlig forretningsvirksomhet. Personene som omsetter narkotika kjenner til dette. Forklaringene er ofte tilpasset, for eksempel at narkotikapengene skal brukes til tørrfiskhandel, kjøp av billige hvitevarer eller elektronikk for videre omsetning i Nigeria. Dette gjør det mer tidkrevende for politiet og ettergå forklaringene deres.

BT har lest en rekke dommer der vest-afrikanske menn har fortalt at de har drevet salg av bruktbiler fra Norge til Afrika. Noen ganger forklarer de at de driver med handel av tørrfisk. Politiet følger pengestrømmen fra banker i Bergen til mottakere i utlandet.

— Disse valutatransaksjonene er en svært viktig del av bevisføringen, sier Eikestad.

Noen ganger benyttes prostituerte til å transportere penger ut av landet.