Da de tradisjonelle kommunikasjonslinjene brøt ned under uværet «Dagmar», måtte myndighetene ty til satellittelefoner for å opprettholde kontakten med hverandre.

Men hordalandspolitiet har bare to satellittelefoner fordelt på 33 kommuner.

Satt i fiskebåt

I Vågsøy kommune flyttet kommunesentralen ned i en fiskebåt i havnen, som hadde en slik telefon. I etterkant av uværet ble det bestemt at alle kommunene skulle utrustes med hver sin satellittelefon for å sikre seg at livsviktig informasjon blir formidlet.

Skal de få formidlet denne informasjonen forutsetter det derimot at noen kan ta imot den. I Hordaland har politiet kun utstyrt seg med to satellittelefoner.

Visepolitimester i Hordaland politidistrikt, John Reidar Nilsen, forteller BT at disse ligger i Hardanger— og Voss-regionen. Det er opp til hver driftsenhet å vurdere hvilke kommunikasjonsmidler de har bruk for.

— Kriteriene for å anskaffe seg slike telefoner baserer seg på hvor man er i distriktet, og hvordan telefon- og sambandsdekningen er.

Ikke økonomi

Visepolitimesteren tror ikke økonomi er avgjørende for anskaffelsen av satellittelefonene.

— Disse telefonene skal kunne brukes som backup dersom annen telefoni detter ut. Men politiet har sitt eget interne samband, med mulighet for å kjøre ut ekstra basestasjoner ved behov.

I det nettet kan de imidlertid ikke kommunisere med andre eksterne. Det vedgår Nilsen.

— Skulle politiet hatt satellittelefoner, så må også de andre ha det. Jeg ser at hver kommune skal utstyres med satellittelefon. Det forutsetter jo at de har noen å snakke med, sier Nilsen.

Han mener det er et samfunnsøkonomisk spørsmål.

— Skal alle ha x antall telefoner i beredskap selv, eller bør man ha en sentral beredskap som kan dele ut slike telefoner ved behov? Jeg mener det bør være en sentral styring.

Fungerer godt

Politiinspektør Harald Vårdal i Sogn og Fjordane politidistrikt sier de har fire telefoner utplassert.

— Antall satellittelefoner og plasseringen av dem er blant tingene som blir vurdert ekstra nøye etter denne hendelsen. Hvor mange har vi, og hvor skal de være plassert?

Vårdal vil ikke kommentere om han selv mener de trenger flere slike telefoner.

— Det får vi se på. Først skal vi ta en evaluering på dette.

For vår del er vi helt avhengige av tilgang til satellittelefon når disse situasjonene oppstår Lensmann i Hardanger Øyvind Rossland

Den anbefalingen får han derimot fra lensmann i Hardanger, Øyvind Rossland. I Odda har de én av to telefoner i Hordaland.

— Går strømtilførselen bort, enten ved store ras eller flom, kan mobilen og i verste fall fasttelefonen dette ut. Vi hadde et tilfelle i fjor hvor Eidfjord var uten telefon i mer enn én dag. Da er vi ille ute, sier Rossland.

Den gangen sendte de ut mannskap som måtte frem og tilbake for å overlevere muntlige beskjeder. På Hardangervidda er dekningen også problematisk, noe som gjør det viktig å ha alternativer.

- Vil du anbefale andre kontor å ha dette?

— For vår del er vi helt avhengige av tilgang til satellittelefon når disse situasjonene oppstår. Da kan vi nå andre og få gitt beskjeder.

- Opp til poliitidistriktene

Jan Bøhler (Ap) er nestleder i justiskomiteen på Stortinget. Han sier de ulike politidistriktene «har et ansvar for å sikre seg best mulig, og ha best mulig beredskap».

— Det kan dukke opp tilfeller hvor satellittelefoner er avgjørende, samtidig må vi være observante på at også disse kan dette ut.

Bøhler påpeker at det ikke er snakk om investeringsbeslutninger som trenger å tas opp til Stortinget. En satellittelefon koster fra 6000-7000 og oppover.

— Distriktene og politidirektoratet bør ta seg en runde på dette etter de erfaringene man har hatt på Vestlandet.