De siste ukene er det blitt søkt med både redningshunder, ubåter og dykkere i Etnefjorden, men uten resultat. Nå har politiet besluttet å avslutte søket etter de tre polakkene som forsvant fredag for to uker sider.

— Det føles ikke bra og vi er ikke fornøyd med at tre personer fremdeles ikke er funnet. Vi skulle så gjerne gjort funn, men det har vi ikke klart, til tross for at vi har satt inn så mange ressurser, sier lensmann Ingvar Gjærde.

Den siste uken har militære dykkere fra Dykker og froskemannsskolen (DFS) søkt over 600 mål på fjordbunnen. De har brukt miniubåt og har søkt systematisk i hele Osvågen.

— At ikke familiene skal få sine kjære hjem til Polen, er det som er det vanskeligste for oss. Det er også sommertid og da er det vanligvis mye ferdsel på sjøen, men ulykken har lagt en demper på både stemningen og på hvor mye folk ønsker å være i båt, forteller Gjærde.

- Skulle brukt vest

Hjemme hos familiene i Polen er det dårlige nyheter at søket nå er avsluttet. De ønsker likevel å takke alle redningsmannskapene.

— Vi er veldig takknemlig for den innsatsen som er blitt gjort, både i forbindelse med søket og at de guttene som ble igjen i hytten ble tatt godt vare på, sier savnede Slawomir Skorupas søster, Ewa.

Hun klarer ikke helt å gi opp håpet om at hennes bror kan bli funnet i live.

— Så lenge de ikke finner noen av de tre, er det fremdeles et håp, tenker vi, selv om vi vet at de mest sannsynlig er døde.Hun forteller at broren hadde mye erfaring med båt, men at de norske fjordene ikke kan sammenlignes med de polske elvene og ferskvannene hennes bror var vant til.

— De skulle nok tatt på seg redningsvester, men det er lett å si nå i ettertid, sier hun.

Lensmann Gjærde vil ikke spekulere i om de unge mennene kan være i live.

— Vi forholder oss til fakta. Vi har funnet en båt og en omkommet person. Guttene antas å ha forsvunnet på sjøen, men det er naturlig for familiene å holde på håpet, sier han.

Kan ta opp igjen søket

Til tross for at søket nå er avsluttet, ser ikke lensmannen bort i fra at det kan bli tatt opp igjen dersom det dukker opp interessante tips.

— Terskelen er lav for å begynne å søke igjen, sier han.

Derfor oppfordrer han alle som er på sjøen til å følge litt ekstra med. Kroppene kan dukke opp flere uker etter at de har forsvunnet, ifølge lensmannen.

Inviterer til minnestund

Etne kommune ønsker å invitere familiene til de fire kameratene til Etne i august.

— Da vil vi også gå gjennom funnene våre sammen med dem og holde en minnestund, sier Gjerde.

Ordfører i Etne, Sigve Sørheim forteller at kommunen vil sponse både flyreise og overnatting for to personer fra hver familie.

— Vi føler det er det minste vi kan gjøre. Det er ikke så ofte slike tragedier skjer på vårt hjemsted, sier han.

Det er ennå ikke klart hvor mange av familiene som ønsker å komme på besøk til Norge.