Kommer din ektemake hjem med en ny trådløs analog telefon og politiradio er det all grunn til å passe deg for hvem du snakker med i telefonen — og om hva. For da er ingen telefonsamtaler «vanntette» lenger.

Men butikksjef Hans-Jacob Sortland ved MobilData Elektronikksenter i Bergen har aldri opplevd at noen har kjøpt begge deler til et slikt formål. Han presiserer at ingen kjøper skannere primært for å lytte til andres telefonsamtaler.

«Alle» kjøper politiradio

— Noen spør bevisst etter de dyre modellene. De er raskere på skanningen og kan søke på forhåndsdefinerte frekvenser, sier Sortland.

De har i tillegg bredere frekvensbånd og kan dermed avlytte telefoner. Radioer til under tusenlappen har ikke de samme mulighetene.

— Hvem kjøper politiradio?

— «Alle». Også kvinner. De bruker det mest til underholdning. Andre kunder er bare nysgjerrige. Og noen skanner politifrekvenser som levebrød. De lytter intenst og ringer avisene sporenstreks for å kuppe noen tusen i tipspenger, forteller Sortland.

— Men hvorfor selger du fremdeles trådløse analoge telefoner når de kan avlyttes?

— Jeg advarer alltid kundene mine om at disse telefonene i teorien kan avlyttes. Fordelen med en analog trådløs er at de har større rekkevidde enn en digital, svarer Sortland.

Det kan være greit å vite, for en nysgjerrig nabo.

Vil helst selge digitalt

For telefonforhandlerne dreier det seg ikke om å hindre nysgjerrige kunder. For dem er det hovedsakelig pengene som er viktig. Derfor er salgsstrategien klar. Digitale er best - de koster mest.

— Jeg vil jo helst selge DECT-telefoner. De koster jo mer, sier butikksjef Dan Aagotnes i Elprice på Nordås.

At billigtelefonene kunne avlyttes, visste han ikke. Nå blir det et nytt salgsargument.

— Man må ha en trådløs telefon på salg til under 500 kroner hvis man skal være med i konkurransen om å trekke kunder. For en DECT telefon må du opp noen hundrelapper, sier Aagotnes, som inntil i går hadde bedre lyd og bedre basestasjon som salgsargument for digitale trådløse.

Tryggeste alternativ: Hvis du vil være garantert at ingen avlytter telefonen din med politiradio, er den tryggeste løsningen det butikksjef Dan Aagotnes hos Elprice her viser frem - en telefon med ledning.