Mange husker nok det store relieffet som hang på veggen på Engen kino for 20 år siden. Men nå er det lenge siden noen har sett det.

«Det skjedde noe på Engen i går. De to samarbeidspartnerne Audun Hetland og Odd Amundsen krøp omkring i stillaser på Engen kinos vegg mot Konsertpaleet, og i løpet av dagen kom både klassiske filmskikkelser og marionettdukke-styrende hender på plass.»

Dette sto på trykk i BT 6.mars 1976. Senere samme år kom den store veggdekorasjonen med Chaplin, en cowboy og et dansende par opp på veggen på Engen kino, og den hang der til 1989. Men hva skjedde så?

— Relieffet ble tatt ned da konsertpaleet ble bygget i 1989. Det var i dårlig forfatning, og vi har oppbevart det i kjelleren på kinoen, sier kinosjef Stein Sandvik.

— Vi begynte å snakke om relieffet da kinoene ble slått sammen, men bestemte oss for å avvente litt. Vi fikk høre at det var ødelagt. Deretter ble Hetland selv syk og døde, så det er ikke mer enn et par år siden vi fikk sporet det opp hos en vaktmester på kinoen, sier Kirsten Hetland, enken etter kunstneren.

Kinoen vil ikke ha det

— Vi fant det igjen for to år siden stablet som vrakgods i kjelleren på kinoen. Det var veldig skuffende, sier Hetland.

Hun og Kjell Moberg har fått sandblåst relieffet, og det ligger nå lagret, klart til å bli hengt opp igjen. Men hvor? Relieffet var laget til en veggflate som var ti ganger syv meter.

— Vi er fornøyde med at noen tok ansvar for relieffet slik at det ikke trengte å bli liggende. Etter å ha vurdert det nøye, i samråd med vår arkitekt, har vi funnet ut at vi ikke har plass til det her på kinoen, sier Sandvik.

— Er det ikke litt rart å ha et dyrt kunstverk (det kostet 95.000 kroner i sin tid, red.anm) liggende i en kjeller i så mange år?

— Jo, det kan man si, sier Sandvik.

— Men relieffet var laget til en spesiell vegg som ikke eksisterer lenger, og som jeg sa har vi rett og slett ikke plass til det. Vi har heller ikke funnet noen som ville overta det før Kirsten Hetland kom., legger han til.

Kommunen vet ikke

Kirsten Hetland forteller at hun har vært i kontakt med kulturdirektør Bjørn Holmvik i Bergen kommune.

— Han skulle se på saken, men jeg har ikke hørt noe mer, sier Hetland.

— Kunstverket er laget for det offentlige rom, og jeg synes det er rart at det ikke er interesse for det lenger.

— Vi har ikke glemt det, svarer kulturdirektør Bjørn Holmvik når BT ringer.

— Da jeg kom til Bergen, var jeg ikke klar over relieffet. Jeg ble kontaktet av noen ildsjeler som hadde fått pusset det opp og lagret det. Jeg kontaktet Bergen Kino og tenkte at de kunne ha plass til kunstverket i forbindelse med det nye bygget deres, men jeg hørte ikke noe mer.

Holmvik synes relieffet fortjener stor plass.

— Jeg synes det er praktfullt! Publikum fortjener å se kunstverket, og det fortjener å bli hengt opp, sier Holmvik til BT.

Han har levert saken til fondet for kunstnerisk utsmykning.

— På et møte forrige mandag bestemte vi at vi vil gjøre noe med relieffet, og vi er positive til å få det montert, men vi har ikke bestemt hvor ennå. Det sier fondets sekretær Grete Riis.

— Når kan relieffet henge på en vegg igjen?

— Vi vil jobbe med det nå før sommeren og håper å få det til i løpet av ikke altfor lang tid, sier Riis.