I går kveld satset statsministeren alt på at den NRK-sendte debatten fra NHH skulle overbevise velgerne om at han er mannen som bør styre Norge i nye fire år.

Men halvannen uke før valgdagen sliter Arbeiderpartiets beryktede valgkampmaskineri med å ta av. På dagens meningsmåling er partiet igjen mindre enn Høyre, om enn bare med 0,7 prosentpoeng.

Enda mer urovekkende sett med Ap-øyne er det at Høyre, Frp og Venstre har rent flertall alene – noe som gir partiet svært dårlige forhandlingskort på hånden.

Hareide avviser ikke Ap

Ap har på BTs målinger bare vokst med 1,1 prosentpoeng siden april, og ligger fortsatt 7,2 prosentpoeng lavere enn valgresultatet i 2009.

Totalt oppnår de fire borgerlige partiene 95 mandater, ti flere enn det som trengs for å ha flertall. De rødgrønne må nøye seg med 66 mandater, mens blokknøytrale De Grønne får syv. Det betyr at det må skje et lite jordskjelv den siste uken for å få rødgrønt flertall.

Ekstra ille for Ap er det at KrFs stemmer ikke er nødvendig for å skape et flertall. I Ap er det mange som tror det skal være mulig å få KrF over på deres side i løpet av stortingsperioden.

KrF-leder Knut Arild Hareide avviste heller ikke et mulig Ap-samarbeid i løpet av perioden da han deltok i Studio BT denne uken.— Hvis vi ikke kommer i regjering, vil vi være konstruktive i opposisjon. Men vi kan ikke vite hva en ny regjering gjør, så jeg ikke gi noen garantier på den ene eller den andre måten, sa Hareide, som tidligere har uttalt at en blåblå regjering med Fremskrittspartiet og Høyre ikke er noe bedre enn en rødgrønn regjering.

Toner ned konfliktene

I Ap har man over lang tid jobber med å skape gode relasjoner til KrF. Mens konfliktfylte saker som ekteskapsloven preget relasjonene i valgkampen for fire år siden, er disse nå så godt som borte. Blant annet valgte de rødgrønne å utsette vanskelig avgjørelser som tidlig ultralyd og eggdonasjon til neste periode.

I tillegg er Aps tillitsvalgte blitt bedt om å tone ned angrepene på KrF. Dessuten skader det neppe at partisekretær Raymond Johansen i sommer stilte opp i Sarons dal, ett av landets største kristenstevner. Kristenpartiet vegrer seg for å kalle seg borgerlig, og omtaler heller seg selv som ikke-sosialistisk.

Også i gårsdagens debatt stilte Hareide seg midt mellom partene.

— Begge parter har litt rett, sa han.

Dersom det skulle bli en borgerlig mindretallsregjering uten KrF, kan Ap manøvrere seg mot sentrum med håp om å få støtte fra KrF en gang i stortingsperioden.

Venstre oppleves i Ap som langt mer lojale mot det borgerlige samarbeidet enn KrF.

— Det er mitt klare inntrykk at Ap er mye tøffere i angrepene mot oss enn mot KrF. Vi er vant til at de kjører stormløp mot oss, sier Venstre-nestleder Terje Breivik.

Ingen plan B

Overfor Aftenposten benekter Jens Stoltenberg at han har en plan B.

— Din tidligere rådgiver Jan-Erik Larsen sa til TV 2 i forrige uke at han tror det snart kommer et utspill fra Arbeiderpartiet om at Ap kan danne regjering alene. Har han rett i det?

— Det har jeg ikke noe å si om nå.

— Kan du avkrefte at det kommer et utspill fra Ap før valget om at dere kan regjere alene?

— Jeg har én plan, det er å vinne valget og sørge for nytt rødgrønt flertall. Jeg kommer ikke til å gå inn i noen spekulasjoner nå om hvordan Arbeiderpartiet vil søke innflytelse hvis det ikke blir flertall for en fortsatt rødgrønn regjering, sier Stoltenberg.

Fire år i ørkenen?

Uansett haster det for Ap å skape en oppslutning som kan gi grunnlag for makt i neste fireårsperiode. Selv om partiet skulle få med seg både SV, Sp, KrF og Miljøpartiet De Grønne i sin allianse, oppnår de fem partiene ikke mer enn 83 mandater – som er to fra flertall. Da er man nesten garantert fire års ørkenvandring.

Basert på tidligere målinger er det dessuten ikke usannsynlig at SV eller Miljøpartiet De Grønne faller under sperregrensen – noe som betyr at Aps maktgrunnlag svekkes ytterligere. I tillegg er det viktig for Ap å bli største parti på Stortinget. Derfor mener kilder i Ap at Stoltenberg har mye å kjempe for, selv om han kanskje ikke tror på rødgrønt flertall lenger.

STÅR PÅ: Statsminister Jens Stoltenberg reiser landet rundt for å kapre stemmer i valgkampinnspurten. - Bare reis rundt i Norge og se selv! Å si at det går dårlig i Norge, det er et krevende prosjekt å hevde, sa han under gårsdagens debatt på NHH.