Natt til søndag for en uke siden ble 31 år gamle Kenneth Veland overfalt på vei hjem fra utestedet Finchen. Han ble slått og sparket i hodet og ansiktet, og frastjålet lommebok og mobiltelefon. Nå ligger han på sykehus med alvorlige hodeskader.

Politiet har sporet opp mannens telefon, og mener den ble solgt videre av to rumenske menn etter overfallet. Mennene på 28 og 36 år ble derfor satt i sammenheng med overfallet og

fremstilt for varetektsfengsling i går , siktet for grovt ran.

Et liv i rullestol

Kenneth Velands far, Leon Veland, var etter rettsmøtet lørdag på sykehuset for å besøke sin sønn.

– Det har vært tegn til bedring de siste dagene, og i dag kom han opp i rullestolen. Men det gjenstår å se om han blir sittende der resten av livet, sier han.

Faren forteller at sønnen er helt lam i høyre side av kroppen etter en blodpropp som følge av voldsepisoden. Etter en uke på nevrologisk avdeling ved Haukeland sykehus er skadene i ansiktet bedre, og kjeven skal etter planen opereres neste uke.

– Dette er uforholdsmessig grov vold, og på grunn av de alvorlige skadene er dette en høyt prioritert sak, sier aktor i saken, Liv Karlsen.

Politiet mener det er den yngste av de to siktede som utførte selve overfallet ved å slå og sparke Veland. Aktor mener en hevelse på 28-åringens høyre hånd beviser at han er gjerningsmannen.

Tre vitner skal ha forklart uavhengig av hverandre at det var 28-åringen som solgte dem telefonen, og at han stjeler mobiltelefoner og selger dem i stor stil.

– Har ødelagt min sønns liv

– Den som har gjort dette har ødelagt min sønns liv. De kunne jo bare tatt lommeboken og mobiltelefonen uten å slå ham ned, sier Leon Veland.

Han forteller at sykehuspersonalet jobber med å trene opp sønnen, og at han vil bli overført til Nordås-senteret for rehabilitering. Han håper sønnen vil kunne fungere i jobben som båtmontør igjen, men frykter legene kan ha rett i at lammelsen kan være permanent.

I begynnelsen kunne sønnen bare si noen få ord, men taleevnen er blitt stadig bedre.

– Han har fortalt at han hadde vært på Finchen og var på vei til Bystasjonen for å ta bussen hjem. Han ble funnet utenfor sykkelsenteret, og sier han var på vei til legevakten, sier Veland.

Før besøket på sykehuset skiftet han låser i alle dørene i huset – sønnens nøkler var også forsvunnet da han ble funnet utenfor Bystasjonen.

Bevis: Nøkkelkort

De to rumenerne hevder de befant seg på rommet de to deler i Møllendalsveien hele ranskvelden, og nekter enhver befatning med salg av stjålne telefoner.

Politiet mener derimot at forklaringene spriker med virkeligheten: Det skal nemlig bare være ett nøkkelkort til rommet – og det ble brukt klokken 04.40 natt til forrige søndag, omtrent samtidig som overfallet fant sted. Politiet har også funnet blodspor som skal analyseres.

Bergen tingrett mener det er sannsynliggjort at 28-åringen er skyldig i ranet, og imøtegikk aktors påstand om full isolasjon og fengsling i fire uker.

Retten fant imidlertid ikke tilstrekkelig grunn til å holde 36-åringen varetektsfengslet. Kjennelsene ble anket på stedet, noe som betyr at begge må tilbringe helgen i fengsel til Gulating lagmannsrett behandler fengslingsspørsmålet på mandag.