I februar kom Dyrebeskyttelsen med et ultimatum. Enten måtte de få seg et eget Dyrenes hus, eller så ville organisasjonen bli nedlagt i mars.

Nå er håpet om å få overta gamle Tertnes skole stort. I dag skal den videre skjebnen til organisasjonen avgjøres på årsmøtet.

— Tingene ser litt lysere ut, vi har store sjanser for å få overta Tertnes gamle skole, sier leder Inger Johanne Graff i Dyrebeskyttelsen Norge, Bergen og Hordaland.

Må pusse opp

Bygget eies av Bergen kommune, og Dyrebeskyttelsen søkte om å få overta det gamle skolebygget allerede i mai i fjor. I februar var organisasjonen på befaring på tomten.

Graff har fått muntlig beskjed om at overtakelsen går i orden, men sier veien er lang også etter at bygget har blitt deres.

— Bygget må restaureres. Det er innvendig sopp, og mye som må gjøres. Det er ikke et vindu i bygget.

Oppussingen må Dyrebeskyttelsen selv bekoste.

— De gir oss et hus, men betingelsen er at vi må sette i stand og ordne alt det formelle selv. De økonomiske utgiftene med å få satt det i stand, er et kjempestort løft, sier Graff.

I dag blir de hjemløse dyrene som organisasjonen får henvendelser om, plassert hos privatpersoner i midlertidige fosterhjem.

Kan leie for en krone

Tertnes skoles musikkorps har tidligere vært interessert i overta skolen, men har takket nei.

Byrådsleder for finans og eiendom, Liv Røssland, sier Dyrebeskyttelsen Norge, Bergen og Hordaland kan få overta bygget til de samme betingelser.

— De kan få leie det for 1 krone, men det er under forutsetning av godkjenning fra Mattilsynet, og at det er i tråd med hva de antikvariske myndighetene mener, sier Røssland til bt.no.

Hun understreker at det ikke er budsjettmidler til å øke tilskuddet til Dyrebeskyttelsen Norge, Bergen og Hordaland. Godkjenning og ombygging må dermed Dyrebeskyttelsen stå for selv.

— Vi er klare på om at de skal ta i bruk huset, må de få det godkjent, sier byråden.

Trenger hjelp

Dyrebeskyttelsen frir nå til privatpersoner for støtte og hjelp. Noen av medlemmene har gått i gang med å arrangere en artistgalla til inntekt for Dyrebeskyttelsen.

— Per i dag kan det ikke leve hverken dyr eller mennesker i bygget. Det må restaureres, Byantikvaren er inne i bildet, og det er mange ting som må tilrettelegges. Det koster penger, sier lederen.

Hun håper det går i orden, men sier det ikke blir endelig avklart hva som skjer videre med Dyrebeskyttelsen i Bergen før etter årsmøtet på mandag.

— Legger vi ned, blir det ikke mer hjelp til dyrene. Det er ikke for oss vi gjør dette, det er for dyrene, sier hun.

TRENGER PENGER: Inger Johanne Graff, leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Bergen og Hordaland, sier mye jobb gjenstår, selv om de får overta Tertnes gamle skole.
Ørjan Deisz