Kun iført et forkle sprader fem unge kvinnener og to menn rundt i Bergen sentrum en våt og kald onsdags ettermiddag i september. Noen av dem har også beholdt trusen på.

— Vi hadde egentlig tenkt å gjøre dette i sommer, men da hadde vi ikke blitt like mye lagt merke til, sier Mia Løvstad (22).

Hun har fått med seg kolleger og venner til å kaste klærne for en sak de alle er opptatt av.

— Vi går uten særlig mye innpakning for å sette fokus på all den unødvendige emballasjen som kastes hver dag. Dette fører til flere biler til transport, mer søppel og det er kundene som må betale for alle ekstra emballasje som produseres.

— Det er veldig kaldt, bedyrer den lettkledde gjengen på Festplassen midt i Bergen sentrum i det en kraftig regnbyge kommer seilende og gjengen bestemmer seg for å trekke inn under tak på et kjøpesenter.

- Jeg ville aldri gjort det

Det er mange bergensere som snur seg etter de forklekledde vennene. Noen rynker på nesen, mens andre tar bilder og spør hvorfor de er nakne.

En av dem som er nysgjerrig på stuntet er Lihni Christoffersen (24).

— De er veldig modige, jeg ville aldri gjort noe sånt, sier hun.

— De får i hvert fall folk til å spørre hva de driver med uten å være påtrengende, kommenterer venninnene Henriette Kjærland (21) og Line Kirkeng (20).

Men ikke alle er positive til den offentlige nakenheten.

— Noen tror at vi ikke gjør dette frivillig, og spør hvorfor kvinner alltid må ta av seg klærene for å si sin mening. Men vi er jo ikke bare kvinner her og alle er her frivillig, sier Løvstad.

Litt overtalelse

Ifølge Løvstad var det overraskende lett å få med seg kollegene på det kalde stuntet.

— De trengte bare litt overtalelse. Vi har gruet oss litt, men når dagen først er her er det bare å hoppe i det, det blir sikkert kjempegøy.

Gjengen håper de får aksjonere uten innblanding fra politiet som på forhånd er varslet om nakenplanene.

— Vi prøver å gjøre dette så ordentlig som mulig. Vi vil ikke provosere noen, men forsøker å få frem budskapet vårt, sier Løvstad.

Elena Ringen ble egentlig med kollegene sine for å ta bilder. Men da hun så gjengen i blanke messingen ble hun så inspirert at hun lot både kamera og buksen ligge til fordel for forkle og løpesedler.

- Bryr seg ikke

Damene deler ut flygesedler og på forklærne står det «Spør meg hvorfor jeg er naken». De håper at folk vil bli mer bevisste på tre ting når de handler:

  • Kjøpe ting som kan brukes om igjen
  • Ikke kjøpe så mye plast, fordi det kan være vanskelig å resirkulere
  • Ikke kjøpe mer enn en egentlig har brukt for

— Både matvarer og kosmetikk har veldig mye unødvendig innpakning. Papp og plast er gjerne også limt sammen slik at det blir vanskelig å kildesortere. Folk bryr seg mindre og mindre om dette, derfor må vi bruke uvanlige virkemidler, sier Løvstad.

Kommer du til å tenke deg om en ekstra gang før du handler? Har du andre forslag til forbedring?

VEKKER OPPSIKT: Folk filmer og fotograferer gjengen som mangler innpakning.
RUNE SÆVIG