Det «nye livet» er blitt planlagt et par måneder, etter at de siste 60 smelteverksarbeiderne ble permittert.

Klubbformann Alf A. Johnsen sier til Bergens Tidende etter det bedrøvelige styremøtet at strategien nå er å få i gang ny produksjon på grunnlag av det utstyret som finnes. I første omgang er håpet å skaffe arbeid til oppimot 20 mann.

Karbidproduksjonen er en saga blott. Den var det definitivt slutt på i fjor sommer. Nå gjelder det å komme i gang med reprosessering av lavkvalitets decy innkjøpt fra Kina. Dette er et stoff som brukes i kjemisk industri, bl.a. til å fremstille medisin og maling, sier Johnsen.

Føler seg lurt

I første omgang gjelder det å få plass i bostyret. Klubbformannen mener å ha gode kort på hånden, ettersom fagforeningen har et krav på 2,5 mill. kroner i konkursboet. Det samme har for øvrig kommunen.

Styreformann Odd Samstad forsøkte å smile så godt han kunne da BT møtte ham like før styremøtet. Han vet inderlig godt at oddingenes mening om ham og det amerikanske eierselskapet Philip Brothers er lite flatterende. Både den ene og den andre sier på ekte industriarbeidervis at de føler seg lurt, og at eierne må ha hatt andre tanker med smelteverket enn å få det på rett kjøl igjen.

— De må ha hatt en annen agenda. Det er jeg overbevist om, sier Johnsen med atskillig bitterhet.

Hadde håp i november

Allerede forrige torsdag gjorde styreformann Samstad det klart at bedriften var teknisk konkurs. Han sier at han var oppriktig overrasket da han så regnskapene i november i fjor, og etter hvert har en rekke skyldnere unnlatt å gjøre opp for seg overfor Smelteverket da de skjønte at det bar utfor stupet.

— Vi har like mye utestående som vi skylder Odda Mekaniske, sier Samstad.

— Hva gjør dere nå konkret?

— Det første er at vi i dag (fredag) begjærer oppbud. Så får bostyret etter hvert ta de videre skritt. Dette er meget vemodig, for jeg var av den oppfatning like til i november at vi skulle komme gjennom denne krisen, sier Odd Samstad som har industribakgrunn fra Oslo-området.

Han forsvarer fullt ut de beslutninger som ble tatt ut gjennom fjoråret, både oppsigelsene på forsommeren og permitteringene i høst.

Stor bitterhet

En del av de 207 smelteverksarbeiderne som var her for et år siden har fått arbeid ved andre bedrifter i Odda - noen ved Norzink, andre ved Tinfos Tyssedal, atter andre ved små og mellomstore bedrifter ellers. Andre går på kurs for å lære seg et nytt yrke. Verst har de det, alle de som er litt opp i årene og som er mindre attraktive på arbeidsmarkedet.

Bergens Tidende møtte både den ene og den andre som ikke nølte med å gi uttrykk for stor bitterhet. Her har de strevd, og gjennom et langt yrkesliv til dels slitt helsen av seg i omgivelser som ikke har vært blant de mest miljøvennlige.

LITE POPULÆR: Styreformann Odd Samstad har aldri vært noen populær mann i Odda-samfunnet. En vandring mellom smelteverksbygningene er en ensom opplevelse. FOTO: TOR HØVIK