— Jeg synes kundene er blitt litt mindre stresset etter at vi kom inn hit. Og julehandelen gikk veldig bra, oppsummerer fiskehandler Tom Rørnes mens han tilbereder dagens fiskesuppe til folket.

Han er godt fornøyd med den første høsten og julen innendørs. Men enkelte justeringer i hallen som åpnet i mars i fjor, står på ønskelisten. Øverst: Nye dører.

— Det er for mye trekk her med de dørene som er her nå. Temperaturen varierer veldig her inne, og det er vanskelig å kle seg etter forholdene. Da vi sto ute, var det i hvert fall stabilt kaldt, sier Rørnes.

Enkelte av de automatiske skyvedørene står åpne hele tiden, andre åpner seg når folk passerer på gaten.

Ny kundegruppe

De siste månedene har Rørnes registrert at det kommer flere fastboende innom for å kjøpe lunsj enn det som var tilfellet da de sto ute på Torget om vinteren.

— Men vi ser at det er en del som ikke setter seg ned her for å spise lunsjen sin. Det er rett og slett for kaldt her, mener Rørnes.

Kollega i nabodisken, Dan Even Fjellskål, ser også at det er flere bergensere enn tidligere som kommer for å handle fiskevarer etter at bodene fikk skikkelig tak over hodet.

— Det er flere bergensere enn turister her nå, og vi har fått mye positive tilbakemeldinger fra folk. Fortsetter det slik som dette, blir det veldig bra, sier salgs- og innkjøpssjef Dan Even Fjellskål.

I tillegg til den faste kundegruppen har det vært en økning av folk i 30-40-årene og småbarnsfamilier som kommer innom Torghallen, ifølge Fjellskål og Rørnes.

- Skal være komfortabelt

Torgsjef Bent Unneland er heller ikke fornøyd med dørløsningen til det nye bygget.

— Etter min mening er det flere ting med det bygget som ikke fungerer hundre prosent. Det er viktig at det er komfortabelt for publikum og ansatte, og dørene har helt klart en dårlig løsning, sier Bent Unneland.

Glatte gulv er også til tider et problem, når området rundt fiskediskene skal spyles og rengjøres.

— Nå skal vi dra erfaringer av hvordan Torghallen har fungert dette første året, og så får vi se hva som kan gjøres for å få det til å funke bedre. Jeg kan bare si hva jeg mener, og så er det opp til kommunen og Neas og gjøre eventuelle endringer, påpeker Unneland.

I forhold til omsetningen er han optimist.

— Vi har jo ikke noe å måle opp mot nå når alt er nytt, men kontra utesalget har dette gått veldig bra, sier Unneland.

Han trekker også frem Bondens Marked som et positivt, nytt innslag på Torget.

Har det på blokken

Markedskoordinator i Neas, Nina Michelsen, er klar over utfordringen med å holde jevn temperatur i bygget. Sammen med Bergen kommune står Neas for driften av Fisketorget.

— Torghallen er definert som en klimaskjermet mathall. Det har vært litt problematisk for oss å holde temperaturen jevnt oppe, forteller Michelsen.

Hun opplyser at de praktiske problemene i bygget står langt oppe på prioriteringslisten.

— Vi vil gjerne være i god dialog med både kommunen, arkitekten og de ansatte. Vi må se på ulike løsninger når det gjelder forbedringer på ting, sier Michelsen.

Improvisert varmerom

Blomsterhandler Randi Lyngbø hadde regnet med å få en litt varmere arbeidsplass da Torghallen kom, men kler seg i det samme arbeidsantrekket som hun alltid har hatt.

— Jeg måtte gå til innkjøp av kjeledresser til ekstrahjelpene, jeg trodde ikke vi kom til å trenge det, sier Lyngbø.

Og vi har jo lært av hennes bror, komiker Dagfinn Lyngbø, at trekken er liiivsfarlig.

— Det som jeg tidligere brukte som kjølerom til blomstene, har jeg nå laget om til varmerom for de ansatte. Vi har en vifteovn der inne, forteller Lyngbø.

For henne har en stor fordel ved å komme innendørs vært at færre blomster blir skadet og ødelagt av guffent vær.

— Og nå ser jeg etter hvert at flere av de gode, gamle kundene begynner å komme tilbake. Enkelte var skeptiske til den nye plasseringen, vi lå ikke lenger i den faste løypen deres. Folk er vanedyr, vet du.

OPPBEVARES UTE: Familien Fenner fra Australia syntes det var morsommere å se fiskene bli hentet i kummene utendørs enn å gå inn i Torghallen. Nok et feriebilde er foreviget, med torghandler Ronny Johansen i fokus.
RUNE MEYER BERENTSEN