I 03-tiden natt til lørdag ble den relativt unge Taxi 1-sjåføren ranet av tre menn på Tertneshøyden, én av dem utstyrt med kniv.

Ifølge Torolv Onarheim, nestleder i selskapet, er mannen en «ikke veldig erfaren» sjåfør.

«TENKER MYE»: - Ranerne truet ham. Han tenker mye på det og har hatt litt problemer med å sove. Men han gjorde akkurat det han skulle: Tok det helt med ro, slik også ranerne instruerte ham til, sier Torolv Onarheim, nestleder i Taxi 1.
PRIVAT

— Han begynte å jobbe for oss i år, sier Onarheim.

- Sliter med å sove

Han snakket med den ransutsatte sjåføren i 19-tiden lørdag.

Da var han oppbrakt over hendelsen og slet med å få hvilt ut etter nattarbeidet og påkjenningen ved ranet.

Etter at sjåføren slo alarm, gikk meldingen via drosjesentralen og videre til politiet.

— Dette har vært en forferdelig traumatisk opplevelse for ham. Ranerne truet ham. Han tenker mye på det og har i dag hatt litt problemer med å sove. Men han gjorde akkurat det han skulle: Tok det helt med ro, slik også ranerne instruerte ham til, sier Onarheim.

— Vår holdning, og det vi lærer sjåførene opp til, er at man ikke skal risikere noe som helst. Det er bare å bli sittende helt rolig.

Første ransepisode

Det er første gang Taxi 1, som ble startet som et rent bergensselskap i 2004, opplever ran.

Dette har vært en forferdelig traumatisk opplevelse for ham

Torolv Onarheim, nestleder Taxi 1

Ranerne som slo til natt til lørdag, fikk med seg noe penger og løp Tertnesveien - i retning Kiwi-butikken der.

— Sjåføren er tilbudt psykologhjelp, hvis han føler behov for det. Vi vil også følge ham opp ved å holde tett kontakt og la ham snakke om det som er viktig for ham, sier Onarheim.

- Må få bestemme selv

Han beskriver sjåføren som en arbeidsom og fin person. Nestlederen vil ikke gå i detalj på hva han har fortalt om hendelsen.

- Vil han kjøre igjen med det første?

— Vi vil gjerne ha ham tilbake i bilen så snart som mulig. Man skal helst ikke vente for lenge, da blir det erfaringsmessig bare vanskeligere å komme seg tilbake. Men han må få bestemme selv, også.

Henter ut overvåking søndag

De tre ransmennene gikk inn i drosjen i Torggaten iBergen sentrum. I området er det flere overvåkingskamera som politiet nå settersin lit til i etterforskningen.

Vakthavende jurist i Hordaland politidistrikt, politiadvokat Katrine Eikestad, sier lørdag til BT at ingen overvåkingsbilder foreløpig er sikret.

Det er mindre og mindre kontanter i drosjene, så det er ikke mye å hente

Jan Valeur, adm. dir. i Bergen Taxi

— Kyndige personer kommer søndag for å hente ut overvåkingsvideoer fra området rundt drosjeholdeplassen i Torggaten. Vi vet jo ikke om gjerningsmennene er på bildene, men vi håper materialet kan hjelpe oss i etterforskningen, sier Eikestad.

- Stadig sjeldnere

Jan Valeur, adm. dir. i Bergen Taxi, mener det skjer sjeldnere og sjeldnere at drosjer ranes.

— Hver episode er én for mye, selvfølgelig. Men det er lenge siden vi har hatt slike episoder, så vidt jeg kan huske. Og oppfatningen min er at det skjer stadig sjeldnere, sier Valeur.

— Det er mindre og mindre kontanter i drosjene, så det er ikke mye å hente. Og rutinene når noe skjer er veldig gode. I tillegg er politiet blitt veldig kjappe med å respondere på ransalarmer.

Valeurs sjefskollega i Norgestaxi, daglig leder Morten Røsland, sier det samme.

— Nesten all betaling er med bank- eller kredittkort. Så ran er noe som ikke skjer så ofte lenger, siden det nesten ikke er cash i bilene. Men jeg håper virkelig de klarer å finne ut av denne siste saken, sier Røsland.

Han bruker anledningen til å komme med en advarsel til pirattaxi-sjåfører.

— De lever et mye farligere liv enn de som kjører med løyve. De har mer penger i bilen, og heller ikke noe sikkerhets- og oppfølgingsapparat rundt seg hvis noe skjer. Og mulighetene for oppklaring er langt mindre.

FLERE KAMERA: Ifølge politiet er det flere overvåkingskamera i Torggaten-området som kan ha fanget opp gjerningsmennene ved drosjen. Ett henger her i taket på overbygget ved Hotell Norge.
ØRJAN TORHEIM