Ut på dagen sist fredag fikk politiadvokat Knut Broberg i Florø den telefonen han har ventet på lenge:

Det internasjonale Sirene-kontoret hos Kripos i Oslo kunne melde at nederlandsk politi hadde arrestert en mann de mener er den etterlyste Hassan Samriye Hashin.

— Jeg kan bekrefte at en mann ble arrestert i Nederland fredag, på bakgrunn av vår etterlysning. Men vi venter fortsatt på å få bekreftet at identiteten er korrekt, sa Broberg til Bergens Tidende i går kveld.

Arrestasjonen var ifølge Broberg udramatisk.

Sjekker fingeravtrykk

Som asylsøker avgav Hashin fingeravtrykk til norske myndigheter da han kom til Norge, og disse vil nå bli sammenliknet med avtrykkene til den arresterte mannen i Nederland.

— Vi håper dette blir klart innen mandag, sier Broberg.

Hashin har vært siktet for drapet på Hedda Karterudseter siden i begynnelsen av november, da politiet fikk svar på de tekniske undersøkelsene fra åstedet på Sogndal folkehøgskule. De mener å sitte på tekniske beviser som knytter 35-åringen direkte både til drapsstedet og til selve drapshandlingen.

19-åringen ble kvalt inne på sitt eget rom, og politiets teori er at drapet var seksuelt motivert.

Har jaktet i Nederland

Hassan Samriye Hashin var den siste som ble sett sammen med Karterudseter, da de to gikk sammen i retning skolen fra utestedet Meieriet i Sogndal sentrum. Hun ble funnet drept dagen etter, torsdag 28. oktober. Samme kveld som Hedda ble funnet død, tok Hashin ut flere tusen kroner i banken i Sogndal, før han tok nattbussen til Oslo. Siden har han vært sporløst borte.

Flere medier har etter drapet meldt at politiet har jaktet på somalieren nettopp i Nederland. Han skal ha hatt både slekt og venner der.

Men også andre land har vært i søkelyset: Somalieren skal ha familie også i Danmark og England, og skal også ha bodd en periode i Libanon før han kom til Norge som asylsøker og fikk oppholdstillatelse.

Allerede i november skrev Aftenposten at 35-åringen trolig oppholdt seg i Nederland. TV2 meldte noen dager senere at mannen var sett i den nederlandske byen Sittard halvannen uke tidligere.

I romjulen rapporterte NRK at politiet var i hælene somalieren, fordi han hadde etterlatt seg elektroniske spor, og at de trodde på en snarlig pågripelse. Det skal ha handlet både om spor etter mobiltelefonbruk og bruk av bankkort.

Sogn Avis har senere meldt at 35-åringen også skal ha etterlatt seg spor i England.

Har gitt munnkurv

Politiadvokat Broberg ville i går kveld ikke fortelle hvor arrestasjonen skjedde eller hvor mannen sitter arrestert.

— Først må få fastslått identiteten. Dersom det er rett mann, vil vi begynne arbeidet med å få ham utlevert, sier Broberg.

Fordi både Nederland og Norge er med i Schengen-samarbeidet, ligger alt til rette for en utlevering. Hvor raskt dette eventuelt kan skje, vil blant annet avhenge av om den siktede motsetter seg utlevering eller ikke.

Pressetalsmann Frans Zuiderhoek hos nederlandsk politi kunne i går kveld ikke gi noen opplysninger om arrestasjonen.

— Vi er blitt bedt av norsk politi om ikke å gi noen opplysninger i denne saken, sa Zuiderhoek på telefonen fra Nederland.

Dersom det er rett mann som er tatt, vil han trolig ble fremstilt for varetektsfengsling i Nederland i løpet av mandagen.

Familien lettet

— Vi føler en stor lettelse, hvis det er slik at politiet har pågrepet den riktige gjerningsmannen i Nederland. For øvrig har vi ingen kommentar, sier Hedda Karterudseters pappa til Bergens Tidende lørdag kveld.

<b>DREPT:</b> Hedda Karterudseter ble funnet drept på hybelen sin 28. oktober i fjor.
Privat
<b>PÅGREPET:</b> Somalieren Hassan Samriye er trolig pågrepet, siktet for drapet på Hedda Karterudseter.
Politiet/Scanpix