• Spiller ingen rolle om det er fengsel eller sykehus, mener Utøya-overlevende.

— Så lenge han holdes vekke fra befolkningen, er det greit. Om det er fengsel eller sykehus er det samme for meg, sier Thor Mehammer fra Florø.

Kan bli innesperret hele livet

Han er fylkessekretær i Sogn og Fjordane AUF og opplevde Utøya-tragedien i sommer.

En person som dømmes til tvungent psykisk helsevern kan ende opp med å være innesperret hele livet, forskjellen er at vedkommende plasseres i en psykiatrisk behandlingsinstitusjon i stedet for et fengsel.

Mehammer håper og tror at Breivik holdes innesperret hele livet.— Han kan til og med holdes lengre inne enn om det var fengsel, fordi han aldri blir vurdert som tilregnelig, sier Mehammer.

Overlevende Mette Valle forteller at hun er trygg på atBreivik vil forbli bak lås og slå, uavhengig av om det blir i fengsel eller påen psykriatisk instutisjon.

— Det kommer uansetttil å bli et fengsel. Jeg er trygg på at han aldri slipper ut, sier hun.

Forberedt

Advokat Einar Drægebø ved Advokatfirmaet Kyrre representerer 23 overlevende og etterlatte fra Hordaland.

Han sier han tar den rettspsykiatriske vurderingen til etterretning. Han har forberedt sine klienter på hva det betyr for saken at Breivik vurderes som utilregnelig.

— Klientene er opptatt av at rettssystemet fungerer, det er det aller viktigste, sier Drægebø.

Skuffet

AUF-medlem Sondre Lindhagen Nilssen er overrasket og skuffet over konklusjonen.

— Jeg må si jeg er skuffet. Ut fra hvordan han oppførte seg, virket det ikke slik på meg. Jeg var til stede under fengslingsmøtet og hørte ham erkjenne og innrømme det han har gjort. Jeg vet at han ikke blir en fri mann, men nå blir han bare husket som en mentalt syk mann, og ikke som en som overdrev sin politiske overbevisning, sier Lindhagen Nilssen til Aftenposten.no.

Nilssen var på Utøya, og opplevde grusomme scener da flere ble skutt rett ved ham. Han løp for livet på Utøya, og tok seg i tillegg av to 14 år gamle jenter fra sitt distrikt.

De kom seg til slutt i sikkerhet i en grotte ved vannet, hvor de sammen med en rekke andre ble reddet.

— Breivik vet hva han har gjort. Han lever i sin egen verden som ikke samsvarer med vår, men handlingene han har utført er og forblir de samme, sier Nilssen.

AUF-ledelsen ønsker ikke å kommentere rapporten.

OVERLEVENDE: Mette Valle opplevde Utøya-tragedien i sommer. Hun tror Breivik aldri vil slippe ut igjen.
HÅVARD BJELLAND