RANDI KVINGE randi.kvinge@bt.no

Målet er at pasientene skal kunne leve i mange år uten å utvikle aids. Behandlingen startet opp i februar 2000. Hver pasient ble behandlet i 28 uker.

Reagerte på injeksjonene -Noen av pasientene som var med på prosjektet, reagerte på stoffet de fikk sprøytet inn i kroppen. Derfor er vi motiverte til å fortsette å utvikle behandlingen, sier professor i virologi ved avdeling for mikrobiologi og immunologi ved UIB, Birgitta Åsjø.

Sammen med lege Nina Langeland, har hun vært med på prøveprosjektet ved Haukeland sykehus. For å fortsette behandlingen på en ny gruppe, trenger forskerne mer penger.

-Det er ikke mulig å starte behandling av nye pasienter før vi har alle pengene som trengs, sier Birgitta Åsjø.

Fragment fra aidsvirus — Behandlingen går ut på at pasientene får flere injeksjonsbehandlinger med fragmenter fra eggehviteemne på aidsviruset. I tillegg har pasientene fortsatt å ta medisinen de brukte før behandlingen startet, sier Åsjø.Fragmentene som blir brukt under behandlingen er fremstilt av firmaet Bionor i Skien.

— Dette er første fase av behandlingsopplegget. Det har vist seg at stoffet pasientene har fått, ikke har hatt noen bivirkninger. Vi ønsker å starte et lignende tilbud innen kort tid. Da kommer vi til å øke mengden av substansen fordi vi har kunnskaper om stoffet, sier Åsjø.