ARNE HOFSETH

JON TUFTO

KRISTIN JANSEN

— Mandag og tirsdag ser bra ut. Vi vil få en del sol og temperaturer i lavlandet på 7-8 grader, sier vakthavende meteorolog i Storm, Martin Grønnevet.

Også i fjellet vil temperaturene ligge på plussiden, så det er all grunn til å pakke både rødvoks, klister og solbriller i tursekken.

Usikre prognoser

Palmehelgen kan imidlertid bli noe mer grå. Vestlendingene slipper de største skybruddene, men må regne med noen drypp, særlig fredag.

I alt falt det 24 millimeter nedbør i Bergen i går.

— Det tilsvarer omtrent det som kom som snø søndag. Selvfølgelig er det en del, men mengden er på ingen måte ekstrem, sier meteorolog Martin Grønnevet, og lover at det øsende regnværet har passert oss.

De som oppholder seg nord for Sogn har størst sjanse for solglimt i helgen.

— Nordlige deler av Vestlandet kan i perioder få bra vær, sier meteorologen.

Grønnevet vil ikke komme med sikre spådommer om påskeværet etter onsdag.

— Prognosene er usikre, men vi har i alle fall ingen indikasjoner på at vi får en uværspåske. Det ser også ut til å holde seg mildt, så folk skal nok få komme seg ut på ski.

Farlig i Bergensområdet

Vestlandet er blitt rikelig forsynt med snø i år. Brøytekantene er høye på fjellovergangene. Det store snøfallet søndag gjorde også Bergensområdet skredfarlig i påsken. Så farlig at informasjonsleder Trygve Hillestad i Hordaland politidistrikt har gått ut med en advarsel. Han minner om at snøskred tidligere har tatt liv på Byfjellene, Kvamskogen og i Eikedalen. Hillestad ber folk være forsiktige i bratt terreng med mye snø.

— Snøen ligger tung og våt på hardt underlag, for eksempel mellom Brushytten og Rundemanen. Det skaper stor skredfare, sier Hillestad.

Enkle skredregler

Skredforskerne på Strynefjellet meldte sist helg om åtte kuldegrader og snøfokk. I enkelte lesider var det ikke vanskelig å tråkke ut flakskred med bruddkant på opptil 40-50 centimeter. Det er all grunn til å holde seg unna bratte heng, selv på tradisjonelle påskeruter,

— I høyfjellet er det for tidlig å tenke vår, tenk vinter og flakskred, er den klare meldingen derfra.

Norges Geotekniske Institutt (NGI) har utarbeidet noen enkle snøskredregler som kan redusere antall ulykker:

Vær ekstra oppmerksom hvis

  • Du beveger deg inn i bratte leheng
  • Det har blåst og snødd kraftig nylig
  • Det er tegn på skredfare

Unngå skråninger som er brattere enn 30 grader. De fleste skredene blir utløst i området 35-40 graders helling.

Unngå lehellinger under og like etter en periode med snøvær og vind. En halv meter nysnø i løpet av to dager kan gi farlige skred. Tørr snø glir lettere enn fuktig. Flakskred i kald og lagdelt vintersnø er farligst.

Ferske skred i et område er klar beskjed om å holde seg unna. Hører du dønn i snødekket må man være ekstra på vakt.

Husk kart og bruk utstyr

Like viktig som sikkerhetsutstyr, er at man har trent på bruken av det, særlig den elektroniske skredsenderen (kombinert sender og mottaker). Gode gamle remedier som søkestang og spade kan også være nyttig.

NGI har i samarbeid med Norges Geologiske Undersøkelser (NGU) og Forsvaret laget et skredkart som er tilgjengelig for alle på Internett.

— Kartene gir god informasjon til folk som ferdes i fjellet vinterstid, sier forsker Knut Stalsberg ved NGU.

Men forsker Steinar Bakkehøi ved NGI understreker at det kan forekomme skred i områder som ikke er vist på kartet. Det forteller heller ikke hvor ofte det raser på stedet; flere ganger pr. vinter, eller med mange års mellomrom.

DRØMMEPÅSKE? Så fint kan det bli i påsken. Men pass opp for snøskred!