• Suddeli, duddeli, dam, dam, dam! I Bredsgården på Bryggen klinger taktfast tramp og trall og klapp. Det er Bergen Byspill som tørrtrener på hansatiden. Italienske pomadeturistene på sightseeing får hakeslepp.

For det er ikke hver dag hanseatenes geseller og Øvregatens gatepiker dukker lys levende opp i Bryggens bakgater.

Anledningen nå er en smakebit på Bergen Byspills nyeste utegående skuespill, «Hansaspill på Bryggen», fritt fra virkeligheten av Erling Gjelsvik, og med tidsriktig musikk av Jarle Solheim.

Et «vandreteater» kaller byspillerne oppfinnelsen, visstnok det fjortende større prosjektet i rekken siden starten i 1995, da de inntok byrommene med sitt fysiske teater og sine gjøglende kostymer.

— Og helt fra starten har vi fått spørsmålet om når vi skulle ta fatt i hanseatene og Bryggens historie, forteller kunstnerisk leder Solvei Stoutland.

Nå har de som spurte fått svar. Premieren er onsdag 3. september, og det er nettopp livet på Bryggen det handler om. Livet på 1500-tallet.

Med en middelaldersk kjærlighetshistorie som en liten rød tråd, visstnok.

Action ved Mariakirken

Vandreteater, som sagt. Handlingen begynner ved Enhjørningsgården, fortsetter i Bredsgården, så ved Tracteurstedet, videre i kålhagene og Schøtstuene og Bryggens Museum, for å ende med en drabelig actionscene ved Mariakirken.

Og tilskuerne skal vandre med.

— Forestillingene som spilles på dagtid klokken tolv er så godt som utsolgt til skoler, forteller Stoutland. I tillegg spilles stykket onsdager, torsdager og fredager, dessuten i helgene, til 21. september.

Til neste år tenker man seg at årets pilotprosjekt skal spilles i sommersesongen, blant sightseende turister.

— Vi har hatt et flott samarbeid med Erling Gjelsvik, og har bare møtt positive holdninger på Bryggen, forteller Stoutland. Bergen Reiselivslag er visst ikke helt uinteressert i prosjektet, de heller.

Og vil du smugtitte på generalprøven, så må du være på Bryggen tirsdag klokken 12 blank.

BY-GJØGLERE: Klar for gjøglende byspill om Bryggen, hanseatene og 1500-tallet. Tre av de åtte aktørene fra Bergen Byspill er fra venstre Jorunn Lullau, Ingrid Skarprud og et uidentifisert maskefjes. Premiere onsdag 3. september.<br/>Foto: GIDSKE STARK