— Riktignok en god stund til, men det er en voldsom rift om disse arrangementene, forklarer byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen, litt lattermild, til Bysiden.

At en by får arrangere Hansadager med «bare» 20 års mellom, er faktisk et unntak og skjer bare fordi Bergen er eneste norske Hansaby.

I slutten av juni ledet Strøm-Erichsen den bergenske delegasjonen til årets Hansadager, i Brügge i Belgia, de 22. i rekken. Hele 97 byer var representert.

— Bergen markerte seg glimrende, og arrangementet var nok en dokumentasjon på livskraften i dette europeiske bynettverket, sier Strøm-Erichsen, imponert over både omfanget og bredden i den bergenske Brügge-delegasjonen.

Hansabyen Bergen profilerte seg både på seminarer, konferanser, kulturarrangementer og med markedsaktiviteter.

Vågen og Troldhaugen

På markedet i Brügges Belfry Halls hadde Bergen Reiselivslag for eksempel rigget opp en stand med bilder av Vågen i solnedgang, byens smitt og smau og griegske Troldhaugen.

På standen ble det servert mat og drikke fra bergenske produsenter som Hansa og Toro, og Bergen Kokkenes Mesterlaug jobbet på harde livet for å servere publikum suppe - og sild fra Norges Sildesalgslag.

— Dessuten er jo Bergen Brandkorps Musikkorps etter hvert blitt et kjent og populært innslag på Hansadagene, forteller Strøm-Erichsen. Hun forsøkte å få lagt Hansadagene for 2020 til Bergen, men det året var allerede «opptatt».

— I 2020 feirer Bergen sitt 950-årsjubileum, og Hansadagene ville vært et flott arrangement å ha det året, forklarer hun. Men den gang ei.

Buekorpsgutter i papp

Også Studentersangforeningen i Bergen hadde lagt turen til Brügge i juni. De holdt flere konserter i middelalderske omgivelser, også sammen med Brandkorpsets Musikkorps.

Til ungdomsorganisasjonen Youth Hansa var Bergen representert med to medlemmer fra Bergen Ungdomsråd. Elever fra Kyrkjekrinsen skole, som har prosjektsamarbeid med en portugisisk og en belgisk skole, hadde laget en fargerik modell av Bryggen og artige buekorpsgutter i papp.

Neste år skal Hansadagene arrangeres i to byer, en på hver side av den tysk-polske grensen. Deretter i Åbo i Finland, Bergens vennskapsby.

— Bergen ønsker å være med i dette fellesskapet, men vi vil sikkert vurdere omfanget av deltakelsen fra år til år, sier Strøm-Erichsen.

I tiltro til at Bergen om 14 år inviterer til Hansadager i en by med bybane.