— Plutselig åpnet han jakken og tok frem en bjelke med spiker. Jeg tenkte «hvorfor meg? Dette passer veldig dårlig», sier Anti.

Et dypt kutt sydd med seks sting, hoven leppe og tydelige blåmerker i ansiktet. Hans Kårevik Anti (36) sitter i sofaen og forteller rolig om den dramatiske voldsepisoden han ble utsatt for natt til mandag.

Da taxisjåføren trengte hjelp som mest, uteble den. Først 49 minutter etter at Haugeland og Sunnhordland politidistrikt fikk meldingen om hva som hadde skjedd, kom den første politipatruljen.

Ifølge politimester Kaare Songstad skyldtes den lange responstiden at den eneste politipatruljen på vakt var opptatt med å transportere en pågrepet person i en annen sak til arresten i Haugesund.

— Hadde den pågrepne blitt plassert på ventecelle på Stord, kunne patruljen ha blitt bundet opp til politihuset resten av natten, sier Songstad.

Nest dårligst bemannet

Med sine 18.000 innbyggere har Stord kun én politipatrulje på jobb om natten.

Statistikk fra Politidirektoratet viser at Haugaland og Sunnhordland politidistrikt er det nest dårligste bemannede politidistriktet i landet. Med sine 1,057 polititjenestemenn per tusende innbygger, er det kun Sunnmøre som kommer dårligere ut.

Samme statistikk viser at bemanningen har gått ned hvert eneste år siden 2008. Til sammenligning er regjeringens vedtatte målsetting at bemanningen skal økes til to tjenestemenn per tusende innbygger innen 2020.

— Vi konstaterer at en større andel av befolkningen kan risikere å måtte vente lengre på politiet i akutte situasjoner enn tidligere. Det er en utvikling vi har sett de siste årene, og som har sin bakgrunn i at beredskapen sentraliseres, sier politimester Songstad.

Sto blødende på trappen

Natt til mandag sitter Anti på taxistasjonen på Leirvik og sover da en ung mann banker på ruten og ønsker skyss til Kleivane ved Nordbygdo ungdomsskule. Turen går normalt, men når de kommer frem til adressen, vil passasjeren kjøres videre. Anti aner uråd.

— Jeg fryktet at han ville stikke av eller ta pengene, sier Anti, som har kjørt taxi siden 1996.

Forsiktig trykker han inn alarmen. Bergen Taxi ringer umiddelbart og spør om alt er greit. "Nei", svarer Anti kort. Så smeller det. Sidemannen slår til Anti med en 2x4 tommers trebjelke med spiker i.

— Jeg kom meg ut av bilen og prøvde å løpe i sikkerhet, men han sprang etter meg med planken, sier 36-åringen.

Klokken 04.41 er operasjonslederen i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt varslet. Han ringer taxisjåførens mobil, mens Anti løper for livet med angriperen bak seg. Først vil Anti løpe mot sykehuset. Så kommer han på at han kjenner en som bor noen hundre meter ned i bakken.

Klokken er om lag 04.45 da tobarnsforeldrene Nina Straume og John Kleveland våkner av en desperat ringing på dørklokken i Kleivane. Barna på ni og elleve år våkner også. Ute er det mørkt. Stormen har tatt gatelyset.— Det var skremmende å åpne døren og se en mann stå utenfor med blod rennende ned over ansiktet og klærne. Man må jo bare hjelpe i en slik situasjon, sier Nina Straume.

Hun forteller at taxisjåføren var redd og oppskaket.

— Han sa at noen var i hælene på ham, og at han var blitt truet med våpen, sier Straume.

Slukket lyset og gjemte seg

De kontakter politiet, slukker alle lys og gjemmer seg i gangen. Mens de venter på at væpnet politi skal rykke ut fra Haugesund, holder ektemannen kontakt med 112-sentralen.

— Da jeg var kommet innenfor den døren, følte jeg meg trygg. Men de som ble vekket var jo selvsagt bekymret for hva han der ute kunne finne på. Snart var det skole- og barnehagestart, forteller sjåføren.

Han anslår at det tok tre kvarter fra politiet ringte mobilen hans til de dukket opp. Gjennom oppslag i lokale medier har han lest om den prekære mannskapsmangelen i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, og Anti vil ikke kritisere dem som var på jobb.

— Det var ikke deres feil. Men hadde jeg ikke fått gjemt meg, kunne dette gått skikkelig gale, sier voldsofferet.

— Vi har jo snakket om det på jobb. At vi er flere taxisjåfører enn det er politifolk om natten. Det sier seg selv at det er for lite ressurser, legger han til.

Også Straume reagerer på at Stord lensmannsdistrikt ikke hadde folk på øyen.

— Det var veldig skremmende. Sjåføren kunne jo vært alvorlig skadet, og ikke engang ambulansen fikk komme til fordi man ikke visste om gjerningspersonen fortsatt var i området, sier tobarnsmoren.

Men voldsofferet vil ikke la seg knekke.

— Jeg vil tilbake på jobb, sier Hans Kårevik Anti etter helgens skrekkopplevelser.

DRAMATISK NATT: -Det var veldig ekkelt at det tok så lang tid før politiet kom, sier Nina Straume. Sammen med barna, ektemannen og den blødende taxisjåføren gjemte hun seg i huset på Kleivane til politiet kom. Foto: Lena Vermedal
OVERFALT OG SLÅTT: -Jeg vet ikke hvorfor han slo. Så vidt jeg forsto var det ikke et pengemotiv. På meg virker det som om han ønsket å bli satt i fengsel, sier taxisjåfør Hans Kårevik Anti (36).
Odd Mehus
OPPRØRTE KOLLEGER: Sjåførkolleger på Stord reagerer på at politiet brukte så lang tid på å hjelpe deres kollega. Her er assisterende formann Magny Midtbø i Stord Taxi og kollega Oddvard Lunde. Foto: Lena Vermedal