HILDE HEIAN

Det er typisk norsk å pusse opp. Vi er rett og slett helt ville når det gjelder folkesport nummer en her til lands. Ingen andre i Europa er i nærheten av å bruke så mange penger på oppussing som oss.

— Det gir høy status å ha egen bolig i Norge. Nordmenn er den nasjonen som har mest romplass. Seksti prosent av oss bor i enebolig og det krever at vi pusser opp. Hjemme prøver vi å få til lykkeprosjektet, sier trendanalytiker Gunn-Helen Øye.

Hun er sosialantropolog og har skrevet hovedoppgave om nordmenns forhold til hjemmet. Øye jobber med boligforskning ved Prognosesenteret som blant annet analyserer markedet for oppussing og trender. Snart skal hun holde foredrag om sex og boligliv.

Vi pusser opp mer enn vi har sex, frykter trendanalytikeren humoristisk. Så høy er nemlig oppussingsfrekvensen på soverommet.

— Kanskje kunne man ha brukt mer energi på partneren enn på selve soverommet. Men hvordan du har det på rommet, legger selvsagt føringer eller sperrer for sex-livet. En ny kjæreste vil nok sette mer pris på orkideer og dempet belysning enn barnetegninger, analyserer Gunn-Helen Øye.

— Pusses det mye opp hjemme hos deg?

— Mannen min og jeg kjøpte et helt nytt townhouse (byleilighet over to plan med mikroskopisk hageflekk) for tre måneder siden. Feltarbeidet med det nye huset var nesten som en forelskelse og det er inspirerende for forholdet, utdyper hun.

Takstein er for øvrig det eneste som får anledning til å vare levetiden ut i norske hjem. Bad og kjøkken bruker vi mest penger på. I snitt pusses det opp for 100.000 kroner hver gang et hus skifter eier.

— Det blir som å markere revir. Et felles oppussingsprosjekt binder familien og forholdet sammen. Holdningene fra foreldrene våre preger oss, et rent hjem er et godt hjem. Det er fint å bo på Grünerløkka med et barn, men med to barn forventes det at man flytter i rekkehus. Den norske kulturen tar et sterkt grep på oss, understreker Øye.

Når vi omsider tar en pause fra maling og gulvlegging, koser vi oss med fjernsynsprogrammer som handler om, ja, nettopp, oppussing. Der en og samme ekspert og handyman svinger hammeren mellom to tv-kanaler.

— Han er et eksempel på the real man, T-trøye med avkuttede ermer, stramt belte i livet, konstaterer trendanalytikeren som ikke er overbevist om at vi egentlig har så mange handymenn her til lands.

— Jeg tror norske menn blir tvunget til å være handymenn. Ofte er det nok kvinnene som tar beslutningene om å pusse opp, og mennene må følge opp, sier Gunn-Helen Øye.

Det finnes folk som tror at lille julaften skal tilbringes til knes i fugemasse. BT har snakket med en kvinne som ønsker å være anonym ettersom hun og mannen har pusset opp barndomshjemmet hennes i tjue år nå. Kontinuerlig. Det er heller ikke noe som tyder på at ekteparet blir ferdige med det første.

Yttergangen trenger nemlig å males, strengt tatt er ikke fruen fornøyd med fargen i entreen heller. Foreldresoverommet trenger oppussing, det nye sykkelskuret et torvtak. Siden ektemannen hater å male, har han i fullt alvor foreslått å rive den gamle garasjen og bygge ny for å slippe å male den gamle.

- Jeg beundrer mennesker som gjør seg ferdig. Mannen min liker aller best å rive ned vegger. Første gang han gikk i gang med motorsag og brekkjern var jeg helt i sjokk, men resultatet ble svært bra, forsikrer den 43 år gamle kvinnen med oppussing som livsstil.

Er det ikke mystisk hvordan alt baller på seg selv når den minste ting skal fikses?

Et par skulle lage barnerom, men først ville de flytte strøminntaket for å unngå stråling. Det endte med at nabotomten måtte kjøpes, fjell måtte sprenges og kloakken måtte fikses.

En regel uten unntak, er at alt blir dyrere enn du tror. Alltid. Det erfarte en kollega som etter to år fant en passende lampe til å ha over spisebordet. Billig var den også. Imidlertid måtte elektriker tilkalles og nye ledninger installeres med mer. Det ble litt dyrere. Regningen fra elektrikeren kom på 9000 kroner.

- Min kone mener vi bør avskaffe militæret og i stedet innføre en grunnleggende snekkerutdannelse, forteller en kar med ti tommeltotter.

Nå er mannødvendigvis ikke hjulpen selv om du bor sammen med en håndverker. En kvinne med erfaring opplyser til BT at enkelte elektrikere og tømrere har en lei tendens til å sette i gang med prosjekter på hjemmebane uten å gjøre seg ferdig. I stedet er de gjerne travelt opptatt med å opptre som handymenn i nabolaget. Det krever sin mann.