— Jeg føler meg som en idiot som har latt dette skje, sier Sylvi Ann Harila fra Bergen.

Hun lovet en håndverker 190.000 kroner for å totalrenovere kjelleren sin. I oktober erklærte mannen seg ferdig med jobben, pakket sammen verktøyet og forsvant ut Harilas dør.

Da begynte problemene.

- Så vannet renne

Verktøyskrinet var knapt slått igjen før den første mangelen dukket opp. Varmekablene i oppholdsrommet lot seg ikke slå av. Kablene på toalettet lot seg ikke slå på. Elektriker og rørlegger ble tilkalt.

— Etter 20 år i bransjen har jeg aldri sett et verre tilfelle av slett håndverk. Dette arbeidet kan umulig ha vært utført av håndverkere med fagbrev, sier rørlegger Vidar Mortensen.

Det viste seg fort at varmekablene ikke var det eneste problemet. Alle veggene på badet måtte rives for å komme inn til rørene bak våtromsplatene.

— Det var skjøter på samtlige rør i vegger og tak, noe som er ulovlig. Under vaskeservanten var glippen så stor at jeg kunne se vannet som rant fra det ene røret til det andre. Jeg har sett mange rare løsninger i min tid, men dette tok kaken.

Heller ikke elektrikeren er imponert.

— De har ikke hatt peiling på hva de har drevet med. Flere løsninger strider mot forskriftene. Det kunne begynt å brenne, mener han.

I dag pågår det fortsatt byggearbeid i Sylvi Ann Harilas kjeller. Hun viser frem kvitteringer som dokumenterer ekstrautgifter på 75.000 kroner til håndverkere og materialer. Og fremdeles er mye ugjort.

— Det vil koste meg over 100.000 ekstra å få kjelleren i orden, sier Harila.

Denne uken anmeldte hun håndverkeren, blant annet for å ha utført mangelfullt arbeid som kunne ført til brann.

- Snakkes i retten

Håndverkeren er fra Portugal og snakker dårlig engelsk. Konen må tolke når BT ber ham forklare hva som gikk galt i Harilas kjeller. Han innrømmer at verken han eller medhjelperne hans har relevante fagbrev.

— Vi er murere alle sammen og dette visste oppdragsgiveren. Likevel ville hun vi skulle jobbe med badet og det elektriske. Jeg ville bare være snill og hjelpe henne, sier portugiseren.

Han viser til viser til annonsene han har rykket inn i byens aviser. Her står det ingenting om at han tilbyr seg å utføre arbeid på rør eller elektriske anlegg, men «murarbeid, flislegging, snekker, maling, klikklaminat m.m.».

Ifølge Sylvi Ann Harila lovet mannen å hente inn fagfolk til arbeidet med rørene og det elektriske anlegget. Dette benekter håndverkeren, men innrømmer at det er blitt gjort mange feil. Dette har han tilbudt seg å betale 16.000 kroner i kompensasjon for. Harila krever å få tilbakebetalt alt det vil koste henne å ferdigstille kjelleren.

Etter at skadene ble oppdaget, har forholdet mellom partene gått i stå. Håndverkeren sier han bevisst har unnlatt å svare på oppringningene fra den tidligere oppdragsgiveren. I forrige uke snakket de sammen for første gang siden i høst, og Harila gjorde det da klart at hun ville anmelde saken.

— Det er jeg fornøyd med. Om retten mener hun har rett, vil jeg betale tilbake hver eneste krone. Men vi snakkes bare i retten, sier mannen.

DYR OPPUSSING: Ledninger lå løst på kryss og tvers bak veggene. En elektrisk kurs var påført så mye spenning at det var fare for brann. Murveggene sprakk. Det lakk vann fra toalettet. Rørene bak baderomsveggene var ulovlig skjøtet.
MMS-foto: Privat