«Å ta seg inn i andres bolig og deretter invitere en stor gjeng med venner til stedet og ha fest, viser at tiltalte mangler sperrer», heter det i en fersk dom fra Bergen tingrett.

Uenig i beskrivelsen

Den nå 16 år gamle gutten er dømt til fengsel i 60 dager for flere lovbrudd han begikk da han var 15 år. Straffen gjøres betinget, slik at han slipper å sone. Gutten er funnet skyldig i vold mot en 14 år gammel gutt under særdeles skjerpende omstendigheter.

I dommen heter det at tiltalte hadde stort fravær på skolen i fjor og «var i en lederposisjon i et gjengmiljø som spredde frykt og utøvet vold mot andre ungdommer».

FORSVARER Jostein Alvheim fra advokatfirmaet Alvheim & Hansen.
HELGE SUNDE (ARKIV)

— Min klient kjenner seg ikke igjen i denne beskrivelsen, sier forsvarer Jostein Alvheim.8. mars i fjor ble 15-åringen bedt om å møte ved Sandgotna skole i Bergen vest ved 20-tiden. Det var samlet mange venner av både 15-åringen og 14-åringen.

Et lykketreff

Det var ampert mellom ungdommene og de sto tett opp mot hverandre. I retten forklarte eldstemann at han regnet med at den andre ville slå ham. Derfor slo han først.

14-åringen ble liggende på ryggen på bakken, mens 15-åringen gikk ned på kne og slo 3-4 kraftige slag mot den gutten som da trolig var bevisstløs. 15-åringen slo til andre trakk ham bort.

«Slik retten ser det er det et lykketreff at fornærmede ikke ble påført alvorlige hodeskader ved voldshandlingene», heter det i dommen fra Bergen tingrett.

Volden ble filmet med mobiltelefon av andre som var på stedet. Dagen etter samlet flere ungdommer seg til et gjengoppgjør ved Vestkanten som en oppfølging på voldsepisoden, men politiet rykket ut og stanset det.

— Meget ubehagelig

Jostein Alvheim poengterte i retten at den tiltalte ungdommen var blitt bedt om å møte ved skolen den aktuelle kvelden. Han ba om at han ikke ble dømt for vold under særdeles skjerpende omstendigheter, men vant ikke frem.

Noen måneder senere snek 15-åringen også seg inn i boligen til en fremmed person i Bergen vest. Han varslet venner, og de kom til og oppholdt seg i boligen over lengre tid. De fant eierens bilnøkler og tok en kjøretur med bilen.

Retten ser svært alvorlig at den unge gutten tok seg inn i boligen og inviterte til en stor fest. BT får opplyst av andre at de var i boligen i flere dager og overnattet der.

For beboeren i boligen «må dette ha blitt opplevd som meget ubehagelig», mener retten.

Huseier ønsker ikke kommentere saken for BT. Gutten er også funnet skyldig i naskeri og for å ha grepet inn da politiet skulle arrestere en annen mann.

- Alvorlig sak

På grunn av guttens unge alder slipper han ubetinget fengselsstraff. Han er nå under barnevernets omsorg og må gjennomføre ungdomsoppfølging i konfliktrådet, ifølge dommen.

— Jeg hadde et godt inntrykk av ham i retten og fikk fortalt at han klarer seg fint på barnevenrsinstitusjon. Han samtykket til ungdomsoppfølging, sier Jostein Alvheim.

Aktor Elisabeth Bru er fornøyd med dommen.

— Det var en alvorlig sak og en riktig reaksjon. Vi håper at ungdomsoppfølging kan bidra til rehabilitering, sier hun.