I dag fredag 28. september runder han 60 år, tunnelboeren, trønderen, sivilingeniøren, trubaduren og mannen med det varme hjertet; hele Norges Ludvigsen — også kalt Gustav Lorentzen.

Det var faktisk i Bergen han levde sine første barneår. Men det var med trøndersk dialekt han ble berømt, den ene delen av den herlige landeplagen Knutsen & Ludvigsen fra Trondheim.

Det skulle være unødvendig å gå i detaljer om «Juba-Juba», «Kanskje kommer kongen», «Det bor en grevling i taket» og alle de andre. Sammen med Øystein Dolmen ble Gustav Lorentzen folkeeie for flere generasjoner. Ja, selv bergenserne trøkket Gustav Lorentzen te brøstet og elsket han for sangen som egentlig er en nedrakking av oss under paraplyene. «Eg ve te Bergen» er til tider mer sunget enn «Nystemten», og et soleklart bevis på at bergenserne er fornøyde bare noen gidder å synge om oss.

Selv har Gustav Lorentzen sagt: «Bergenserne er jo så snille at du kan ta dem på øyet». Det var likevel ikke årsaken til at han havnet i Bergen igjen, i sine modne dager. Med en frue med skarre-R hadde han neppe noe valg. Og leser du «Eg ve te Bergen» nøye, ja så ser du at den nok er skrevet til henne, en kvinne med hjemlengsel til Bergen.

Og her i byen gleder vi oss over at nettopp Gustav Lorentzen nå er en av «våre».

Det var sivilingeniør i akustikk han ble ferdig utdannet til, ved NTH i 1972. Men allerede to år før var yrkesveien klar. Da oppsto nemlig Knutsen & Ludvigsen. Og det ble fryktelig mye av dem i årene som kom. Fra 1986 til 1999 drev Gustav Lorentzen en utstrakt turnévirksomhet landet rundt. Og når han ikke sto på scener i teatre og konserthus produserte han plater og bøker. Det førte blant annet til fire Spellemannspriser, Teskjekjerringprisen, NOPAs Kardemommepris og Unicef-komiteens ærespris. Som goodwillambassadør for Unicef, og sammen med psykologen Magne Raundalen, har Lorentzen engasjert seg sterkt i emnet barn og krig.

I 2002 skrev Gustav Lorentzen romanen «Filledukke». Den handler om en poliorammet pike, og er basert på konen Alis' egne erindringer og erfaringer. I fjor kom han med sin foreløpig siste plate, «Mine beste for barn».

Etter noen turbulente år er også samarbeidet med Dolmen tatt opp igjen, nærmest på oppfordring fra et helt folk. Hans ene sønn må nok finne seg i å dele pappaen sin med tusenvis av norske barn i alle aldre.

BURSDAG: Hele Norges Gustav Lorentzen er 60 år, trønderen som flyttet tilbake te Bergen. ARKIVFOTO: TOR HØVIK
Bergens Tidende