FINN BJØRN TØNDER

Audun var ikke gamle gutten da mamma Bjørg døde og pappa Hilmar dro til England for å jobbe i Nortraship under krigen — og bygge seg opp til å bli en av verdens mektigste redere.

Ja, han kjente knapt sin far da han kom tilbake for å hente Audun og søsknene i Strandebarm da nazistene var knust. Og etterpå ble det flere som ble hyret for å oppdra Audun og ta vare på den følsomme gutten. En av dem feilet fullstendig. Bokstavelig talt å kneble en snakkesalig gutt er ikke bra. Og det blir ikke bedre av å låse den samme gutten inne i mørket. Til han blir snill.

Oppveksten satte spor i Audun Reksten. Det har han fortalt mange ganger senere. Men det ble folk av ham, trass en vilter ungdom og skoleslit både i Norge og Tyskland.

Audun Reksten viste nemlig, etter hvert, talent for det faget hans far kunne så utrolig godt. Dermed havnet han i ledelsen i farens rederi, et av de største i hele verden. Senere beviste Audun at han klarte seg godt alene også. Da shippingkrisen kom på midten av 1970-tallet, hadde han forberedt seg bedre enn sin far. Audun Rekstens Rederi gikk imidlertid til slutt med i dragsuget av Hilmar Rekstens grunnstøtte milliardimperium på Fjøsanger.

Da var Audun Reksten for lengst skjøvet ut i kulden av sin mektige rederfar. Også det satte spor. For selv om dagens 70-åring talte «keiseren» midt imot, og hadde sine grunner til å mislike sin far, ja så forble han alltid glad i og stolt av pappaen sin.

Reksten-saken ble tidenes største økokrim-sak i Norge. Men det var bare én i familien Reksten som snakket sant om skjulte utenlandsformuer i milliardklassen, om kreditorsvik og gigantiske unndragelser av skatter og avgifter.

I motsetning til de andre la Audun Reksten kortene på bordet.

— Jeg har aldri angret på det. Sannheten måtte frem, har Audun sagt også i nyere tid. Det kostet ham imidlertid kontakten med de fleste av søsknene, gjennom mange år. Og det tok også på helsen. Noe all striden og alle rettssakene også gjorde.

Planen var å feire dagen stort i dag, men søster Bjørgs bortgang nylig, og mer sykdom, har fått kjuagutten, pappaen, idrettsentusiasten og den stolte bestefaren til å vente litt. Men når dagen blir feiret, ja da blir det fest. For feste, det kan også dagens jubilant!

FORFATTER: Eks-rederen Audun Reksten har også skrevet bok. I 1984 ga han ut «Slik var det». Dagens jubilant kan også se tilbake på en bra idrettskarriere, år som buekorpsgutt i Nordnæs Bataillon, hoppkommentator for Morgenavisen og viktig sponsor for Brann.

ARKIVFOTO: HELGE SUNDE