Simen Ones var russ, og var sammen med fire andre da episoden skjedde natt til 16. mai i år. Den lille gjengen hadde hygget seg i Nordnesparken og var på vei mot sentrum, da to menn kom mot dem. Simen brukte ordet «bullshit» i samtale med kameraten, noe som resulterte i at vennen hans fikk et knyttneveslag i ansiktet av den nå domfelte 19-åringen.

Den andre domfelte, en nå 21 år gammel mann, uttalte at dette ikke gikk an og ba Simens kamerat om å bli med for å banke opp 19-åringen. Da han svarte nei, forlot også 21-åringen stedet.

Like ved Gågaten så russekameratene at mennene kom mot dem igjen. 19-åringen, som har trent kampsport, taekwondo og boksing, var svært aggressiv. Han rettet et svingslag med knyttet neve mot ansiktet til Simen, som datt bakover og slo hodet i gaten. Det var et kraftig, målrettet slag, ifølge dommen fra Bergen tingrett.

— Slaget fikk jeg rett over øyet. Det var så kraftig at jeg falt rett i bakken, har Simen tidligere fortalt til BT.

Skyldte på rus

På Haukeland Universitetssykehus ble det konstatert hjerneblødning, kraftig hjernerystelse, samt en hoven leppe og et stort blått øye. Den første tiden etter voldsepisoden slet Simen med konsentrasjonsvansker og søvnproblemer.

Ingen av de tiltalte erkjente straffskyld da saken gikk i retten. 19-åringen krevde frifinnelse på grunn av atypisk og uforskyldt rus, og hevdet at skadene offeret ble påført ikke skyldes slaget, men fallet mot bakken. Også 21-åringen hevdet at han var kraftig full. Retten festet ikke lit til at mennene var så beruset, og avviste at de ikke visste hvilke rusmidler de inntok.

Retten festet heller ikke lit til at 21-åringen ønsket å få med seg Simens kamerat for å banke 19-åringen. For retten er det åpenbart at det slett ikke var den kraftige 19-åringen med kampsportferdigheter som ville fått bank, noe de mener 21-åringen var klar over.

Fire måneder fengsel

«De handlet målrettet og hensikten var utvilsomt å utøve den vold som allerede var planlagt. Retten finner bevist at de to var enige om ytterlige voldsutøvelse og at de begge ønsket dette», heter det i dommen.

Retten understreker også at uttrykket «bullshit» åpenbart ikke kan oppfattes som en ærekrenkelse eller provokasjon, dersom 19-åringen feilaktig trodde dette var rettet mot ham.

Retten mener 19-åringen handlet forsettlig og uprovosert. Mannen, som tidligere er ustraffet, ble dømt til fire måneder i fengsel for legemsfornærmelse og legemsbeskadigelse.

- Ville ikke skjedd uten han som ikke slo

Også han som ikke slo fikk samme straff for å ha medvirket til en alvorlig legemsbeskadigelse. Retten mener at han var aktivt medvirkende, og at voldsepisoden sannsynligvis ikke ville skjedd uten ham.

Simen Ones er lettet over at rettssaken er over.

— Det var veldig tøft å være i retten og jeg er veldig glad for at det er over. I dag fikk jeg satt punktum, sier 19-åringen til bt.no.

Møtet med gjerningsmennene i retten gjorde inntrykk.

— Det var tøft å se dem igjen.

Først fem måneder etter overfallet dro han på bytur igjen. Nå lever han som før voldsepisoden, men plages fremdeles av hodepine en gang iblant.

Det er ennå uklart om Simen vil få noen varige mén etter overfallet.

Strengere straff enn aktor ba om

Politiadvokat Trond Eide førte saken for politiet i retten. Han er fornøyd med dommen.

— Utfordringen var å få bevist hvilken rolle medvirkeren hadde i saken. Det har jeg lykkes med, sier han.

Aktor ba om fem måneder fengsel for 19-åringen og 90 dager for han som ikke slo. For sistnevnte gikk retten noe lengre.

Bt.no har snakket med 21-åringens forsvarer, advokat Giske Didriksen. Han har ikke lest dommen, og vil derfor ikke kommentere saken.

Mennene må i fellesskap betale oppreisningserstatning til Simen på 35.000 kroner, samt 10.000 kroner til hans mor.

BERGENS TIDENDE